Stress op werk leidt bij mannen tot grotere kans op vroegtijdige dood

Facebooktwitterlinkedinmail

7 juni 2018 – Mannen met aandoeningen zoals diabetes of hartfalen zouden 68 procent meer kans hebben om vroegtijdig te sterven wanneer zij ook veel stress ervaren op het werk.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd grootschalig onderzoek in Lancet Diabetes and Endocrinology, zo meldt NU.nl

Onderzoekers van University College London volgden veertien jaar lang zo’n 100.000 personen uit onder meer Finland en Frankrijk. Een deel van de groep leed ook aan cardiometabole aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Bij het onderzoek werd gekeken naar hun gezondheid en in hoeverre zij last hadden van stress op het werk. Er werden hierbij twee soorten stress gedefinieerd. Aan de ene kant werkdruk door veeleisend werk waar de personen weinig invloed op kunnen uitoefenen. En aan de andere kant de werkdruk die ontstaat wanneer mensen veel inspanning moeten leveren, maar hier weinig voor terugkrijgen.

Bij deze laatste vorm van stress werd geen verband met een vroegtijdige dood geconstateerd. Dit bleek wel het geval bij de eerstgenoemde vorm.

Overgewicht
Ook als andere risicofactoren – zoals roken en overgewicht – buiten beschouwing worden gelaten, hebben mannen met een cardiometabole aandoening en werkstress 68 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden.

Dit risico blijft even groot als de mannen regelmatig bewegen, een gezond gewicht en gezonde bloeddruk hebben en niet roken.

Hieruit kan worden geconcludeerd dat werkstress voor mannen met een cardiometabole aandoening net zo gevaarlijk is als roken, en zelfs nog risicovoller dan overgewicht of een hoog cholesterol.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 2830 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail