Stress bij moeder gelinkt aan angst en depressieve symptomen bij het kind

Facebooktwitterlinkedinmail

6 december 2021 – Een onderzoek in Houston toont een relatie aan tussen de geestelijke gezondheid van moeders en hun kinderen.  Bij een analyse van de Fragile Families and Child Wellbeing Study (Fragile Families) vonden de onderzoekers een relatie waarbij de mentale gezondheidssymptomen van een moeder de mentale gezondheidssymptomen van het kind beïnvloedden en vice versa, volgens onderzoekers van de Cizik School of Nursing aan de Universiteit van Texas Health Science Center in Houston (UTHealth Houston).

De analyse, gepubliceerd op 1 december in de gedrukte editie van het Journal of Affective Disorders, onderzocht de symptomen van de geestelijke gezondheid van moeder en kind gedurende een periode van 10 jaar om nieuwe inzichten te verschaffen in de ontwikkeling van depressie en angst bij gezinnen. Het onderzoek wijst op ouderlijke stress, of de processen en daaropvolgende reacties die het gevolg zijn van pogingen om de uitdagingen en lasten van het ouderschap te beheersen, als de factor die depressie bij de moeder gedeeltelijk in verband brengt met angst bij het kind en depressieve symptomen.

“Door ons te concentreren op moeder-kindduo’s, identificeerden we dat depressie van de moeder op een eerder tijdstip kinderangst en depressieve symptomen op een later tijdstip voorspelde. Verder hadden kinderen die op een eerder tijdstip angst- en depressieve symptomen ervoeren, meer kans om moeders te krijgen die op latere tijdstippen een depressie ervoeren, “zei Daphne Hernandez, PhD, universitair hoofddocent en Lee en Joseph Jamail Distinguished Professor in de School of Nursing and senior auteur van het onderzoek.

Ervaringen met maternale depressie vergroten het gevoel van overweldigd te zijn door de opvoedrol, wat volgens de onderzoekers bijdraagt ​​aan vijandigheid en gebrek aan warmte in de gezinsomgeving. Het gebrek aan warmte kan de mentale gezondheid van een kind negatief beïnvloeden.

Het onderzoek naar Fragile Families begon tussen 1998 en 2000 aan de Princeton University en Columbia University om de resultaten van familierelaties van ongehuwde ouders op hun nakomelingen te bestuderen. Dankzij de grote populatiegebaseerde steekproef hebben onderzoekers in de VS inzicht kunnen geven in verschillende gezins- en relatiedynamieken.

De bevindingen van de onderzoekers bieden de mogelijkheid om suggesties te geven voor behandelingen voor geestelijke gezondheidszorg voor gezinnen waar zowel moeders als kinderen symptomen van angst en depressie ervaren.

“Een dubbele interventie, waarbij zowel moeder als kind samen worden behandeld, naast hun afzonderlijke behandelplannen, kan een succesvolle benadering zijn voor gezinnen waar moeders en kinderen symptomen van angst en depressie vertonen,” zei Hernandez. “Het belangrijkste is dat het implementeren van strategieën om de stress van ouders te verminderen van vitaal belang is.”

Andere auteurs zijn onder meer Sajeevika Daundasekara, PhD, en Jennifer Beauchamp, PhD, RN, de Nancy B. Willerson Distinguished Professor in Nursing met de Cizik School of Nursing aan de UTHealth Houston.

Bron: uth.edu

Dit bericht is 5465 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail