28 september 2020 – Uit het onderzoek – van de Universiteit van York en de Universiteit van Lincoln – blijkt dat het hebben van een huisdier verband houdt met het behoud van een goede psychische gezondheid en het verminderen van eenzaamheid.
Meer dan 90 procent van de respondenten zei dat hun huisdier hen emotioneel hielp omgaan met de lockdown. De meeste mensen die aan het onderzoek deelnamen, zagen hun huisdieren als een bron van aanzienlijke steun tijdens de lockdown-periode. (23 maart – 1 juni 2020)
Ongeveer 90 procent van de 6.000 deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk had minstens één huisdier. De sterkte van de band tussen mens en dier verschilde niet significant tussen soorten, waarbij de meest voorkomende huisdieren katten en honden waren, gevolgd door kleine zoogdieren en vissen.
Meer dan 90 procent van de respondenten zei dat hun huisdier hen emotioneel hielp om te gaan met de lockdown en 96 procent zei dat hun huisdier hen hielp fit en actief te blijven.
Bezorgd
68 procent van de eigenaren van huisdieren gaf echter aan zich zorgen te maken over hun dieren tijdens de lockdown, bijvoorbeeld vanwege beperkingen op de toegang tot de dierenartsen en de verminderde lichaamsbeweging, of omdat ze niet zouden weten wie voor hun huisdier zou zorgen als ze ziek zouden worden.
Hoofdauteur, dr. Elena Ratschen van het Department of Health Sciences University of York zei: “Bevindingen van dit onderzoek toont ook potentiële verbanden aan tussen de psychische gezondheid van mensen en de emotionele banden die ze aangaan met hun huisdieren:
“We ontdekten dat in deze studie de sterkte van de emotionele band met huisdieren statistisch niet verschilde per diersoort, wat betekent dat mensen in onze steekproef zich gemiddeld even emotioneel dicht bij bijvoorbeeld hun cavia voelden als bij hun hond.
“Het is belangrijk ervoor te zorgen dat eigenaren van huisdieren tijdens de pandemie op de juiste manier worden ondersteund bij de zorg voor hun huisdier.”
Spanning
Co-auteur, professor Daniel Mills van de School of Life Sciences aan de Universiteit van Lincoln zei: “Dit werk is op dit moment bijzonder belangrijk omdat het aangeeft hoe het hebben van een gezelschapsdier in huis kan helpen tegen een deel van de psychologische stress die ermee gepaard gaat met een lockdown. Het is echter belangrijk dat iedereen ook rekening houdt met de behoeften van zijn huisdier, aangezien onderzoek ook laat zien dat het niet voldoen aan deze behoeften een schadelijk effect kan hebben op zowel mensen als hun huisdieren. ”
Dr. Ratschen voegde toe: “Hoewel onze studie heeft aangetoond dat het hebben van een huisdier enkele van de schadelijke psychologische effecten van de Covid-19 lockdown kan verzachten, is het belangrijk om te begrijpen dat deze bevinding waarschijnlijk niet van klinische betekenis is en geen enkele suggestie rechtvaardigt dat mensen zouden huisdieren moeten aanschaffen om hun psychische gezondheid tijdens de pandemie te beschermen. ”
Naar schatting bezit meer dan 40% van de Britse huishoudens tenminste één huisdier.
Bron: york.ac.uk
Dit bericht is 4263 keer gelezen.