Stoppen met roken-webinars even effectief als fysieke sessies

Facebooktwitterlinkedinmail

16 oktober 2020 – Dat stoppen met roken letterlijk van levensbelang is, weten we. Want tabaksverslaving veroorzaakt bijvoorbeeld COPD, longkanker en hart- en vaatziektes. Menzis vergoedt daarom de Allen Carr-methode voor haar rokende verzekerden. Vóór de coronacrisis verliep die effectief fysiek, en nu succesvol online.

“Toen de coronapandemie uitbrak, konden de Allen Carr-bijeenkomsten ineens niet meer doorgaan”, vertelt Gijs Rotteveel, Menzis-directeur met leefkracht en partnerships in portefeuille. “Onze partner Bewegen Werkt is toen overgestapt op de webinar ‘Binnen één dag van het roken af’. En wat blijkt: deze digitale trainingen blijken bijna even effectief te zijn als de fysieke.”

Succes door shock en coach
Van de meer dan 120 deelnemers aan de online trainingen is enkele maanden later ruim 53% van het roken af. 13% is wel voor enkele sigaretten gezwicht, maar voor maximaal 5. En maar liefst 80% is (veel) minder gaan roken.

“Een deel van het succes van dit programma is – naast de shock van de trainingsdag zelf – dat je contact kunt houden met een persoonlijke coach via gratis telefoongesprekken”, aldus Janien Rohring, manager accounts van Bewegen Werkt. Ongeveer 1 op de 6 deelnemers (15%) volgt daarnaast een gratis vervolgtraining. “Deze resultaten – dus dat ongeveer de helft na het volgen van het programma definitief van het roken af is – is in lijn met het onderzoek van Arie Dijkstra (2013).”

Positieve verschillen
Er zijn wel verschillen met de fysieke training. Sommige daarvan zijn echter eerder positief dan negatief. Janien: “Mensen kunnen aan de webinar in principe anoniem deelnemen. Dat kan fysiek natuurlijk niet. Voor sommige rokers is het toch een barrière om openlijk voor hun verslaving uit te komen. Daarnaast wordt er meer gebruikgemaakt van een vervolgtraining, omdat die ook laagdrempeliger online te volgen is.”

Investeer in gezonde jeugd
Speciale focus is er voor het aanbieden van de stopcursussen bij scholen. Onderwijsinstellingen zijn vanaf 1 augustus verplicht een rookvrij terrein te hebben. Dit geldt voor primair en voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. “Om dit beleid te ondersteunen, is het belangrijk hulp te bieden bij het ontsnappen aan de verslaving. De Allen Carr-methode kan de jeugd (en docenten) helpen aan een gezondere toekomst”, licht Gijs toe.

Er zijn nog andere stoppen met roken-programma’s, die de Allen Carr-trainingen kunnen ondersteunen. Het online gezondheidsprogramma SamenGezond heeft het gebundeld.

Van verslaving bevrijd
Of het nu via een fysieke of een digitale bijeenkomst is, deelnemers aan het programma halen opgelucht adem door het stoppen met roken. “Ik ben zó blij dat ik de stap heb gezet. Het voelt als een bevrijding”, deelt Simone Adry.

Het complete verhaal van Simone Adry lees je hier

Bron: menzis.nl

Dit bericht is 1703 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail