Kijktip: Dus Ik Volg – De kracht van de groep

Facebooktwitterlinkedinmail

28 mei 2020 –  In de derde aflevering van Dus ik volg, zondag 21 juni om 23.00 uur op NPO2, ontdekt Stine Jensen dat het effect van mensen om je heen, met dezelfde ervaringen, hetzelfde lot, een positieve invloed kan hebben op het individu. Zo ontmoet Stine Jensen een ex-verslaafde die door groepstherapie zijn verslaving onder de knie kreeg, een oud-officier die adem-therapie geeft om verbintenis te creëren nu het broederschap is weggevallen en een oud-advocaat die van zijn groeps-verslaving af wil.

Het heeft ook iets te maken met magie. We willen allemaal iemand vinden die een wonderlijk woord met ons spreekt, of een wonderlijke handeling verricht, waardoor we in een klap van alles zijn verlicht. (Psycholoog Jean-Pierre van de Ven)

Ex-officier bij de luchtmobiele brigade Koen Brinkgreve raakte op drift na diverse uitzendingen naar oorlogsgebieden. Als de broederschap, waar hij zich aan hecht, wegvalt bij thuiskomst, gaat hij op zoek naar nieuwe manieren om zich te verbinden met anderen – hij wordt ademtherapeut.

Basgitarist Wouter van der Meulen was jarenlang verslaafd aan heroïne. Met een gedisciplineerde groepstherapie kwam hij niet alleen zijn eigen verslaving te boven maar helpt hij nu anderen om hun verslaving het hoofd te bieden. Later heeft hij de groep niet meer nodig, hij heeft leren omgaan met de boze buitenwereld in een kleine veilige groep ’Nu is de hele wereld mijn groep’.

Dat die positieve kracht van de groep ook verslavend kan werken zien we bij advocaat Samuel Vermeulen. Zijn rumoerig verlopen leven begon bij de Bhagwan, van wie zijn ouders volgelingen waren. Samuel is bang dat hij niemand is zonder een ander naast zich. Met als gevolg ingewikkelde relaties met talloze vrouwen en een rondgang langs vele levensgeluk-therapieën. Hij zegt zijn goedbetaalde baan als advocaat op om achter de redenen van zijn groeps-verslaving te komen. “Ik heb een ander nodig om me goed te voelen. En daar wil ik van af.”

Over de serie Dus ik volg

Wat is de kracht en wat de keerzijde van volgen? Welke mechanismen komen er op gang als je je bij een groep aansluit? Hoe ver ga je om bij de groep te blijven? En wanneer stap je eruit? Hoe komt zo’n ommekeer tot stand?

In Dus ik volg, het tiende seizoen van de Human-serie Dus ik ben, onderzoekt Stine Jensen de gevolgen van het volgen. Ze volgt de volgers, op zoek naar het individu binnen de groep.

Presentatie: Stine Jensen
Regie: Eva van Pelt

Zondag 21 juni 2020, 23:00 uur op NPO 2

Dit bericht is 1983 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail