Zorgen over personen met verward gedrag door corona noopt tot samenwerking

Facebooktwitterlinkedinmail

16 oktober 2020 – Er zijn grote zorgen bij ggz-instellingen dat de coronacrisis gaat zorgen voor een toename van verwarde personen. Samenwerking moet intensiever om de aankomende problemen het hoofd te bieden.

Directeur Veronique Esman van de Nederlandse ggz: “De coronacrisis en de financiële problemen die dat veroorzaakt vergroten het risico dat mensen in kwetsbare situaties terecht komen en maatschappelijk door het ijs heen zakken. Bij onze lid-instellingen leven daar grote zorgen over. Dat noopt tot verdere samenwerking tussen onze sector, de politie, maar ook andere maatschappelijke partijen. Samenwerking is op veel fronten al op gang gekomen, maar moet intensiever om de aankomende problemen het hoofd te bieden”.

De problemen die de politie ervaart in de omgang met verwarde personen zijn al langere tijd onderwerp van gesprek tussen de politie en de Nederlandse ggz. Esman: “De omgang met personen met verward gedrag plaatst ook crisisdiensten voor duivelse dilemma’s. Regelmatig is verward gedrag overlastgevend, maar is de persoon in kwestie niet bereid zorg of hulp te accepteren of voldoet het gedrag niet aan de wettelijke criteria voor gedwongen opname waar wij aan gehouden zijn. Gelukkig lopen er veel projecten om de samenwerking tussen politie en ggz te intensiveren en te verbeteren”.

Volgens Esman is het cruciaal dat de problematiek van personen met verward gedrag als een uitdaging wordt gezien door alle maatschappelijke partners die samenwerken met de ggz: “Niet alleen de politie of de ggz staan hier aan de lat: personen met verward gedrag hebben vaak complexe problematiek op meerdere levensgebieden. Die vergen vaak ondersteuning van de ggz, maar niet in alle gevallen. Juist daarom is een goede samenwerking op de andere levensdomeinen essentieel. Er zijn in de afgelopen tijd veel projecten gestart met veelbelovende resultaten. Onze oproep is best practices, zeker met de verwachte stijging nu versneld op te schalen naar landelijk niveau.”

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 2769 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail