Stephen Hawking steekt mensen met depressie hart onder de riem

Facebooktwitterlinkedinmail

11 januari 2017 – Astrofysicus Stephen Hawking is maandag 76 geworden. Tijdens een speech in Londen, die binnenkort ook op BBC Radio wordt uitgezonden, maakt hij een opmerkelijke vergelijking tussen zwarte gaten en depressies, zo meldt De Standaard.

Het hoeven niet altijd waarschuwingen te zijn voor buitenaards leven dat ons zal vernietigen of voor wereldoorlogen die onze planeet bedreigen. De beroemde wetenschapper Stephen Hawking gebruikte zijn toespraak in Londen zondag om een emotionele boodschap mee te geven. Hawking stak mensen met een depressie een hart onder de riem, door een vergelijking te maken met zwarte gaten.

Wat een depressie en zwart gat gemeen hebben volgens de wetenschapper? ‘Hoe donker en onomkeerbaar ze ook mogen lijken, je kunt uit allebei ontsnappen. Zwarte gaten zijn geen eeuwige gevangenissen, zoals we eerder dachten. Zaken kunnen uit een zwart gat komen en mogelijk naar een ander universum reizen. Dus als je het gevoel hebt dat je in een zwart gat zit: geef niet op, er is een uitweg.’

Dochter Lucy

Tijdens de toespraak in het Royal Institute in Londen, waarop vierhonderd toeschouwers aanwezig waren, nam Hawkings dochter Lucy heel even het woord. Ze wilde haar jarige vader in de bloemetjes zetten en benadrukte daarbij vooral haar bewondering voor de mentale kracht die haar vader als ALS-patiënt voortstuwt – Hawking had in 1963 nog een levensverwachting van twee jaar.

‘Mijn vader heeft de zeer benijdenswaardige wens om door te blijven gaan en de kracht om al zijn reserves, energie en mentale focus op te roepen om dat te kunnen blijven doen. Hij doet dat niet allemaal om gewoon te blijven leven. Hij overstijgt de loutere overlevingswil door zijn buitengewone wetenschappelijke werk, door het schrijven van boeken, het geven van lezingen en door het inspireren van andere mensen.’

Bron: standaard.be

Dit bericht is 4099 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail