Slachtoffers geweld Jeugdzorg maken aanspraak op schadevergoeding

Facebooktwitterlinkedinmail

4 januari 2021 – Slachtoffers  van geweld in de jeugdzorg kunnen sinds 1 januari dit jaar aanspraak maken op een schadevergoeding van 5000 euro. Deze compensatieregeling is bedoeld voor kinderen die tussen 1945 en 2019 in een pleeggezin of instelling verbleven en daar slachtoffer zijn geworden  van geweld of misbruik. De aanvraag kan tot december 2022 worden ingediend.

De regeling werd vorig jaar al aangekondigd. Het kabinet bood excuses aan de slachtoffers van geweld in de Jeugdzorg aan omdat zij verantwoordelijk waren voor jeugdzorg.

Uit onderzoek is gebleken dat 75 % van de kinderen die na de Tweede Wereldoorlog in pleegzorg zaten, te maken hadden gehad met fysiek, verbaal (vernedering of geestelijke mishandeling) of seksueel geweld. In die 75 jaar zaten naar schatting tienduizenden kinderen in de jeugdzorg. Hoeveel mensen aanspraak zullen maken op de compensatieregeling is nog niet duidelijk.

In 2015 startte hoogleraar Micha de Winter op verzoek van  het kabinet een onderzoek naar de jeugdzorg. De onderzoekers spraken met  meer dan duizend slachtoffers en stelden een lijvig rapport op over de misstanden in de jeugdzorg. Veel slachtoffers zijn voor het leven getekend door   het geweld en de mishandeling. De Winter is dan ook blij dat er nu een regeling is. Erkenning door de overheid was een van de aanbevelingen uit het rapport.

Nieuwsuur sprak eerder met slachtoffers van de misstanden.

Bron: nos.nl

 

Dit bericht is 3420 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail