Voorgeschreven antidepressiva voor kinderen in Groot-Brittanië flink gestegen 

Facebooktwitterlinkedinmail

26 juli 2018 – . Het aantal recepten met antidepressiva dat aan kinderen in Engeland, Schotland en Noord-Ierland wordt voorgeschreven, is de afgelopen drie jaar gestegen, onthullen cijfers die zijn verkregen door BBC’s File on 4. Sinds april 2015 zijn meer dan 950.000  recepten voor antidepressiva aan kinderen voorgeschreven.

In Engeland was er een stijging van 15%. Schotland zag een toename van 10%. En in Noord-Ierland steeg het aantal met 6%. In totaal zijn er tussen april 2015 en maart 2018 950.000 recepten uitgegeven.
Deskundigen hebben de opkomst gekoppeld aan de wachttijden voor gespecialiseerde  geestelijke gezondheidszorg.

Dr. Bernadka Dubicka, voorzitter van de faculteit kinder- en jeugdwetenschappen van het Royal College of Psychiatrists, zei: “Momenteel wordt slechts een op de vier kinderen en jongeren behandeld voor hun psychische problemen.”

Antidepressiva dienen alleen onder strikt toezicht voorgeschreven te worden aan kinderen
De grootste toename werd gezien bij de jongste patiënten van 12 jaar en jonger, waar het aantal voorgeschreven recepten gemiddeld met 24% steeg, van 14.500 tot bijna 18.000.

“Het is van belang dat antidepressiva oordeelkundig worden gebruikt, zorgvuldig worden opgevolgd en dat de risico’s en voordelen van het nemen ervan in elk afzonderlijk geval worden beoordeeld” , aldus Dubicka.  In zeldzame gevallen kunnen antidepressiva gedachten aan zelfmoord en zelfbeschadiging bij kinderen veroorzaken.

Het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) heeft duidelijke richtlijnen:

  • Antidepressiva  moeten worden voorgeschreven door een kinderpsychiaters, niet door huisartsen
  • Antidepressiva moeten alleen worden aangeboden in combinatie met psychologische therapieën
  • De patiënt moet worden gecontroleerd  op bijwerkingen

Deze richtlijnen blijken echter  niet altijd te worden opgevolgd.

Het ministerie van Volksgezondheid in Engeland vertelde de BBC dat het £ 1,7 miljard heeft toegezegd om de GGZ te transformeren. Dit zou, aldus het plan, bijdragen tot een betere toegang tot een groter aantal therapieën, hoewel er nog steeds patiënten die baat zouden hebben bij antidepressiva. In Schotland zei minister van Geestelijke Gezondheid Clare Haughey dat de geestelijke gezondheid van jongeren een prioriteit was en £ 5 miljoen werd geïnvesteerd om een taskforce te creëren om de GGZ te verbeteren.

Bron: bbc.co.uk

 

Dit bericht is 3090 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail