Relatie middelengebruik tijdens zwangerschap en verslavingsgevoeligheid onderzocht

Facebooktwitterlinkedinmail

8 juni 2022 –  Verslaving aan middelen begint vaak al in de adolescentie. Hoe komt dat? Heeft dat te maken met de hersenontwikkeling bij jonge kinderen? In haar oratie verkent prof. Hanan El Marroun op 17 juni bij de Erasmus Universiteit Rotterdam hoe de relatie is tussen hersenontwikkeling bij jonge kinderen en adolescenten en het gebruik van middelen op latere leeftijd. Prof.dr. Hanan El Marroun is bijzonder hoogleraar Biologische psychologie, in het bijzonder middelengebruik en hersenontwikkeling. De leerstoel is ingesteld door Stichting Volksbond Rotterdam.

Verslaving wordt meestal gezien als aandoening in volwassenen, maar een hoog percentage van mensen met een verslaving, ofwel stoornis in het gebruik van middelen, beginnen vaak in de adolescentie. De adolescentie is de periode tussen 12 en 25 jaar en is een cruciale ontwikkelingsperiode tussen de kindertijd en volwassenheid. In deze levensfase zijn er veel veranderingen in de groeiende hersenen en vertonen jongeren geregeld risicogedrag, waaronder het gebruik van alcohol, sigaretten of andere drugs.

Daarnaast vindt de allereerste groeispurt van de hersenen plaats in de eerste 1000 dagen van het leven. De hersenen worden al vroeg in de zwangerschap aangelegd en deze aanleg is de fundering voor de rest van het leven. Dit maakt dat de hersenen in ontwikkeling mogelijk extra kwetsbaar voor blootstelling aan verslavende middelen. Middelengebruik in de zwangerschap heeft gevolgen voor de cognitieve en sociaalemotionele ontwikkeling, maar men weet niet goed wat er precies in de hersenen gebeurt.

Een van de onderzoeksvragen waar Hanan El Marroun zich in haar oratie ‘De hersenen in ontwikkeling en onder invloed’ zal buigen is hoe is de relatie tussen hersenontwikkeling bij jonge kinderen en adolescenten tot het gebruik van middelen? Leidt het gebruik van middelen tot verschillen in de ontwikkeling hersenstructuur en functie, of zijn er al bestaande hersenverschillen die leiden tot middelengebruik?

Met nieuwe inzichten over de voorspellers, gevolgen en neurobiologische mechanismen van middelengebruik in de zwangerschap en adolescentie kunnen op de lange termijn innovatieve preventie en interventieprogramma’s ontwikkeld worden.

Over Hanan El Marroun
Prof. dr. Hanan El Marroun is neurowetenschapper en epidemioloog en is gepromoveerd bij het Erasmus MC. In haar onderzoek past ze een multidisciplinaire aanpak toe om vanuit verschillende uitgangspunten (psychologie, biologie en epidemiologie), het onderwerp middelengebruik en de gevolgen ervan te benaderen. Naast onderzoek draagt Hanan El Marroun ook bij aan bachelor- en masteronderwijs bij het Departement Psychology, Education & Child Studies onder andere als coördinator van het vak verslaving, tutor van het vak neuropsychologie, en scriptiebegeleiding.

El Marroun werkt per week twee dagen bij ESSB en drie dagen in het Erasmus MC, afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie.

Bron: eur.nl

Dit bericht is 1375 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail