Zorgrobots effectief tegen eenzaamheid

Facebooktwitterlinkedinmail

28 september 2023  – Onderzoek van Hogeschool Inholland toont aan dat zorgrobots helpen tegen eenzaamheid. Tien jaar geleden al bleek dat de simpele robots die toen voorhanden waren, toch positieve invloed hadden op de eenzaamheidservaring van ouderen. Zij voelden zich snel verbonden met de robot en het bood hun verlichting bij het doorkomen van de dag. De mogelijkheden van robots zijn sindsdien enorm toegenomen.

Toch krijgt de inzet van robots nog altijd geen vrij baan. Obstakels zijn de weerstand uit maatschappij en zorgsector en door innovatiebeperkende Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Zorgverleners en familieleden hebben vaak moeite met het idee dat een robot menselijk contact vervangt en dat er geen controle is op de geleverde zorg door de robot.

Regels voor de inzet van zorgtechnologie zijn onmiskenbaar nodig, maar Europese en Nederlandse wet- en regelgeving schieten hun doel voorbij en houden innovatie tegen. Zeker voor niet-academische onderzoeksinstellingen houdt regelgeving verkenningen en praktijktesten tegen. Dat is ook belemmerend voor de innovatiekracht en ontwikkelingsmogelijkheden in de zorg. Wet- en regelgeving kan aangepast worden om ruimte te bieden voor de ontwikkeling van robots, zonder dat het ten koste gaat van ethiek.

Oplossingen

Vanuit de zorg en de familie moeten we robots als een aanvulling op menselijke arbeid en contact gaan zien. Eén die hard nodig is om de huidige en toekomstige personeelstekorten te beperken, en die ook past bij de veranderende verhoudingen waarbij tijd voor mantelzorg steeds schaarser wordt.

Binnen wet- en regelgeving is ruimte nodig voor de ontwikkeling van zorg en sociale robots, zonder dat het ten koste gaat van ethiek. Door testen in te bedden in de goedkeuringstrajecten, krijgt onderzoek vanuit meer diverse instellingen ruimte om goed plaats te vinden. En daarmee Nederland en Europa met innovaties verder te helpen in de zorgvraagstukken waar ze voor staan.

Margo van Kemenade

Dr. Margo van Kemenade werkt sinds 2021 als associate lector bij het lectoraat Robotica. Hier richt zij zich op praktische toepassingen van robots (autonoom bestuurde objecten) in de moderne samenleving, met een focus op duurzaamheid en empowerment.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1281 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail