Onderzoeken naar RESET van het stress-systeem na een jeugdtrauma

Facebooktwitterlinkedinmail

24 oktober 2023 – Het vervolgonderzoek genaamd RESET (Restoring mood after Early life Trauma), bestaat uit twee aparte studies waarin verschillende behandelingen worden onderzocht die gericht jeugdtrauma op volwassen leeftijd willen aanpakken. Door het aanpakken van het jeugdtrauma wordt geprobeerd de depressieve symptomen te verlichten. Het behandelen van jeugdtrauma bij depressie onderzoeken we met twee verschillende behandelvormen: medicatie en psychotherapie. U kunt meedoen aan de RESET-medicatie studie of de RESET-psychotherapie studie, deelname aan beide studies is niet mogelijk.

Kijk hier hoe hoofdonderzoeker en psychiater prof. Christiaan Vinkers bij de Universiteit van Nederland uitlegt hoe het stress-systeem kan worden ‘gereset’.

Aanpakken van jeugdtrauma met medicatie
In de RESET-medicatie studie onderzoeken we of het ontregelde stress-systeem ‘gereset’ kan worden met een geneesmiddel dat het stresseiwit glucocorticoïd receptor (GR) blokkeert. Zo hopen we depressies bij mensen die jeugdtrauma hebben meegemaakt beter en sneller te behandelen. Bij jeugdtrauma raakt het stresssysteem en het stresseiwit GR overbelast tijdens een kwetsbare periode in de vroege jeugd. Die ontregeling blijft het hele leven bestaan en lijkt iemand gevoeliger te maken voor depressie.

De kortdurende ‘reset’ met medicatie duurt 1 week. Dat gebeurt met een bestaand medicijn (mifepriston) dat tot dusver niet in de psychiatrie wordt gebruikt, maar wel bij een hormonale ziekte. We gaan onderzoeken of mifepriston kan werken als ‘reset’ van het stresssysteem en om zo als nieuwe en veilige behandeling te gebruiken voor patiënten met een depressie na jeugdtrauma. Als deze nieuwe behandeling effectief blijkt kan het op korte termijn gebruikt worden als aanvulling voor patiënten bij wie antidepressiva en psychotherapie minder goed werken.

Aanpakken van jeugdtrauma met psychotherapie
In de RESET-psychotherapie studie onderzoeken we of bestaande effectieve traumabehandelingen jeugdtrauma kunnen aanpakken en ervoor kunnen zorgen dat iemand eerder herstelt van zijn/haar depressie. In deze studie bestaat de traumabehandeling uit 6 tot 10 individuele wekelijkse sessies van 60-90 minuten, gegeven door een ervaren en getrainde therapeut op het gebied van traumabehandeling.

Afhankelijk van het type jeugdtrauma dat op de voorgrond staat, wordt er een keuze gemaakt tussen één van de volgende twee traumabehandelingen:

  • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): het ophalen van herinneringen aan het trauma en het tegelijk uitvoeren van een afleidende taak kan de kracht en emotionele lading van de herinnering doen afnemen.
  • Imaginaire Rescripting (ImRs): het ophalen van herinneringen aan het trauma en deze herschrijven (rescripting), waardoor de betekenisverlening aan de herinneringen wordt veranderd.

Als deze nieuwe aanpak van jeugdtrauma met traumabehandeling werkt om depressie goed te behandelen, kunnen patiënten hier op korte termijn baat bij hebben omdat bovenstaande traumabehandelingen al veel binnen de psychiatrie worden toegepast bij trauma-gerelateerde aandoeningen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Meer informatie over deelname aan het onderzoek vindt u hier 

Bron: jeugdtrauma-depressie.nl

Dit bericht is 1524 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail