Psychedelica kunnen symptomen bij trauma door discriminatie verminderen

Facebooktwitterlinkedinmail

14 januari 2021 – Nieuw onderzoek toont aan dat psychedelica een mogelijke behandelingsoptie kunnen zijn voor mensen die lijden aan raciaal trauma. Het onderzoek, gepubliceerd in Drugs: Education, Prevention & Policy, ontdekte dat psychedelische ervaringen verband hielden met verminderde angst, depressie en PTSS-symptomen bij patiënten met raciale trauma’s. Raciale trauma kan worden omschreven als trauma als gevolg van schadelijke ervaringen met racisme en discriminatie, waaronder fysieke en verbale geweldplegingen.

De onderzoekers tonen aan dat raciaal trauma veel voorkomt bij zwarte, inheemse en gekleurde mensen (BIPOC)  en dat zelfs subtiele vormen blijvende gevolgen voor de psychische gezondheid kunnen hebben. Deze traumatische ervaring houdt verband met verhoogde angst en depressie en kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Onderzoeker Monnica Williams en haar team wijzen erop dat het probleem vooral zorgwekkend is omdat dezelfde groep mensen systemische problemen ondervindt bij het verkrijgen van toegang tot geestelijke gezondheidszorg. “Hoewel verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bestaande behandelingen effectief kunnen zijn voor het verminderen van PTSS-symptomen bij BIPOC, ontbreekt de ontwikkeling van behandelingen voor raciale trauma’s”, zeggen Williams en haar collega’s, erop wijzend dat de effecten van psychedelica ernstig onderbelicht zijn bij gekleurde mensen.

In het  eerste onderzoek in zijn soort onderzochten de wetenschappers of klassieke psychedelica kunnen helpen bij de genezing van BIPOC die lijden aan raciaal trauma. De onderzoekers rekruteerden een steekproef van 313 BIPOC’s die een dosis psilocybine, LSD of MDMA hadden ingenomen en gaven aan dat het “verlichting had geboden van de uitdagende effecten van etnische discriminatie”. De steekproef had een gemiddelde leeftijd van 33 jaar en de respondenten woonden in Canada of de Verenigde Staten. Respondenten beantwoordden een reeks vragen over hun ervaringen met raciale of etnische discriminatie in verschillende omgevingen (bijv. maatschappij, werk, gezondheidszorg). Ze beantwoordden ook vragen over een enkele gedenkwaardige ervaring met een psychedelisch medicijn, en rapporteerden alle mystieke ervaringen  in verband met het middelengebruik.

Tot slot rapporteerden ze symptomen van trauma, angst en depressie zowel voor als na de psychedelische ervaring. Bij het analyseren van de gegevens zagen de onderzoekers een algehele afname van traumasymptomen, depressieve symptomen en angstsymptomen na de psychedelische ervaring. Het bleek ook dat de intensiteit van de psychedelische ervaring belangrijk was. De gegevens toonden aan dat degenen die de meest intense acute psychedelische effecten meldden, ook de grootste vermindering van psychologische symptomen rapporteerden. In het bijzonder was de intensiteit van de mystieke ervaringen sterk gekoppeld aan verbeterde symptomen, wat overeenkomt met onderzoek dat suggereert dat ervaringen van het mystieke type gunstig zijn voor de psychische gezondheid.

De onderzoekers benadrukken dat hun bevindingen niet zo geïnterpreteerd mogen worden dat psychedelische ervaringen gunstig zouden zijn voor alle BIPOC’s die te maken hebben met raciaal trauma. Toch bieden de bevindingen een mogelijke weg van genezing voor degenen die te maken hebben met een trauma. “Zolang discriminatie bestaat, zal er behoefte zijn aan effectieve behandelingen om mensen te helpen die lijden aan raciale trauma’s”, benadrukken Williams en haar collega’s. “De volgende belangrijke stap in dit werk is het uitvoeren van klinische onderzoeken om te bepalen of de resultaten van dit onderzoek in een gecontroleerde omgeving kunnen worden herhaald.”

Het onderzoek, “People of color in North America report improvements in racial trauma and mental health symptoms following psychedelic experiences”, is geschreven door Monnica T. Williams, Alan K. Davis, Yitong Xin, Nathan D. Sepeda, Pamela Colón Grigas, Sinead Sinnott, and Angela M. Haeny.

Bron: psypost.org

Meer weten over psychische problemen bij migranten?  Schrijf je dan in voor het Online congres – Psychische problemen bij migranten en vluchtelingen – 2e editie  Dit online congres start op 20 mei 2021 en is te bekijken t/m 19 juni 2021.

Dit bericht is 2499 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail