Reizende tentoonstelling OPEN over depressiviteit

Facebooktwitterlinkedinmail

6 oktober 2020 – Op 9 oktober 2020 start in het Vondelpark in Amsterdam, rond World Mental Health Day, de buitententoonstelling OPEN over depressiviteit; een nieuw project van stichting Open mind, waarmee zij in samenwerking met een grote groep jonge ervaringsdeskundigen (18-35 jaar), mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar wil maken. De multimediale buitententoonstelling zal tot 30 oktober in het Vondelpark te zien zijn.

OPEN over depressiviteit laat een groep van 30 diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. In combinatie met indringende portretten zijnOp 9 oktober 2020 start in het Vondelpark in Amsterdam, rond World Mental Health Day, de buitententoonstelling OPEN over depressiviteit;de jongvolwassenen zelf aan het woord om te vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen. Wethouder Kukenheim zal samen met Jongerenburgemeester Archaf El Johari en staatssecretaris Paul Blokhuis het aanvullende programma in de Vondelkerk bijwonen en daarna de tentoonstelling in het Vondelpark openen.

1 op de 5 jongeren heeft te maken met depressie
Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken (link artikel UMCG KennisInzicht). De maatregelen ten gevolge van COVID-19 dragen ook bij aan de mentale gesteldheid van jongeren. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat maar liefs 74 procent van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar lijdt onder de crisis (link artikel). Vooral deze jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie, terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.

Het gezicht en het verhaal erachter
Twee moeders met een dochter met depressie; fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit voort zijn gekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling, een fotokrant en een podcast.

Reizende tentoonstelling
OPEN over depressiviteit zal zeker nog een jaar langs diverse gemeenten door heel Nederland reizen. De buitententoonstelling staat per gemeente voor een periode van 3 tot 4 weken op één plek. Rond de tentoonstelling organiseert stichting Open mind in samenwerking met haar partners een OPEN – programma om het gesprek verder op gang te brengen.

TENTOONSTELLING: OPEN OVER DEPRESSIVITEIT
1ste locatie: Amsterdam Vondelpark | 9 oktober tot 30 oktober 2020
Voor data en locaties van de verdere tour zie website: stichtingopenmind.nl/open

Bron: persbericht

Dit bericht is 2680 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail