Ook jonge vaders kunnen last hebben van een postnatale depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

13 november 2017 – Dat vrouwen na een bevalling last kunnen krijgen van een postnatale depressie is een bekend fenomeen. Maar dat jonge vaders ook last kunnen hebben van depressieve gevoelens na de geboorte van hun kind, is een stuk minder bekend. Zweedse onderzoekers vragen er aandacht voor. “Het niet zien van een depressie van een ouder brengt risico’s mee voor het kind”, zo meldt RTLnieuws.nl

Onderzoekers van de Lund Universiteit zeggen na een nieuw onderzoek dat het cruciaal is dat depressieve gevoelens bij ouders wordt gediagnosticeerd. Niet vanwege het welbevinden van de jonge ouders, maar om die van het kind. Want depressieve ouders hebben moeite om hun kinderen voldoende aandacht te geven.

Heel kleine wereld
“Depressieve ouders zijn een van de grootste risicofactoren voor een goede opvoeding”, zegt ook oud-hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio (foto). “Mensen met een depressie hebben een heel kleine wereld. Het gaat om hen. Op de eerste plaats, op de tweede én op de derde plaats. Daar kunnen ze niets aan doen. Maar er is weinig ruimte over voor anderen.”

Postnatale depressie komt voor bij één op de tien vrouwen na de geboorte van hun eerste kind. Eén op de twaalf nieuwe vaders zou last hebben van een depressie na de geboorte van hun eerste kind.

Andere rol
Tavecchio kan zich voorstellen dat depressieve gevoelens bij ‘nieuwe’ vaders met de veranderende rol van de man te maken heeft.

“Veertig of vijftig jaar geleden was het eenvoudig: de man was de kostwinner en de vrouw zorgde voor het huishouden en de kinderen. Nu wil een man ook zo veel mogelijk betrokken zijn bij de opvoeding en zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar dat zorgt waarschijnlijk voor een andere blik op zichzelf. Hij krijgt daardoor een andere rol. Thuis, maar ook op zijn werk. Er zijn daarnaast ook aanwijzingen dat bij vaders die erg betrokken zijn bij de zwangerschap en de bevalling, het niveau van testosteron daalt. Dat en die nieuwe rol in zijn leven maakt onzeker. Dat kan voor depressieve gevoelens zorgen.”

Over praten
Volgens de Zweedse onderzoekers is het lastig om deze depressieve gevoelens bij vaders te achterhalen. Huidige methodes zijn vooral geschikt om die gevoelens bij vrouwen te achterhalen. Uit het onderzoek blijkt dat 83 procent van de mannen die last hebben van depressieve gevoelens na een geboorte, daar met niemand over spreken. En dat is wel noodzakelijk want het achterhalen van die gevoelens is cruciaal om te zorgen dat kinderen wél de juiste aandacht krijgen en geen ontwikkelingsachterstand oplopen.

“Vertellen dat je depressief bent is een taboe; van een jonge ouder wordt verwacht dat die blij is. Daarnaast is al langer bekend dat mannen niet snel hulp zoeken voor problemen met hun geestelijke gezondheid, vooral met een depressie. De kans is dan helemaal klein dat zie iets zeggen tegen een kinderverpleegkundige”, zegt de Zweedse onderzoekster Elia Psouni.

In de kou
Verpleegkundige Eileen Engels is gespecialiseerd in postnatale depressies bij jonge moeders. “Ik maak ernstig bezwaar tegen de term postnatale depressie voor vaders. Een postnatale depressie bij een vrouw komt door de hormoonhuishouding”, stelt zij. “Hormonale veranderingen na de bevalling zorgen voor een depressie. Dat heeft dus een lichamelijke oorzaak. Bij mannen komt het door de grote verandering in hun leven na de geboorte van een kind. Maar dat kan je niet met elkaar vergelijken en je kan het dus ook niet dezelfde naam geven.”

Toch vindt Engels wel dat er aandacht moet zijn voor de gevoelens van jonge vaders. “Een man kan zeker last hebben van de toegenomen zorg en verantwoordelijkheid. Onderschat dat niet. Er is daar nu veel te weinig aandacht en opvang voor. Ze staan volledig in de kou.”

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 3018 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail