Psychiatrische thuiszorg is onvoldoende gegroeid

Facebooktwitterlinkedinmail

langdurige-zorg-4-web, thuiszorg
4 december 2016 – De hulp aan thuiswonende psychiatrische patiënten stokt en loopt zelfs terug. “Er is aanleiding tot zorg”, staat in een nog niet gepubliceerd rapport van het Trimbos-instituut. Dat zeggen ook de betrokken teams van psychologen en psychiaters.

Het rapport, dat de NOS heeft ingezien, stelt dat de intensiteit en omvang van de psychiatrische thuiszorg terugloopt. Volgens deskundigen komen er daardoor meer verwarde en paniekerige mensen op straat.

Sinds 2012 wordt het aantal bedden voor psychiatrische patiënten in klinieken afgebouwd. Daarvoor in de plaats zouden zij meer hulp aan huis krijgen. Mobiele teams moesten ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven van mensen met psychische problemen omhoog ging.

Vier jaar geleden kregen deze zogeheten FACT-teams een centrale plaats in een akkoord dat minister Schippers sloot met de partijen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Sindsdien zijn er inderdaad 1500 bedden extra geschrapt.

Bezuinigen

Volgens GGZ Nederland, de belangenorganisatie van ggz-instellingen, bezuinigen verzekeraars op dit moment op de psychiatrische hulp aan huis, terwijl dus was afgesproken dat zij zouden investeren. Vorig jaar is er zo’n 250 miljoen euro op de plank blijven liggen, zegt voorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland.

Deskundigen zeggen dat er ten minste 600 mobiele teams nodig zijn, maar er zijn er niet meer dan 400. Philippe Delespaul, hoogleraar Innovatie in de ggz, trekt harde conclusies: “We laten patiënten gewoon in de steek. Mensen worden onvoldoende geholpen en lopen het risico paniekerig en in de war op straat te komen.”

Reacties

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt in een reactie graag met alle betrokken partijen te willen werken aan verbeteringen. De verzekeraars vragen teams aan de bel te trekken als zij het gevoel hebben dat zij te weinig geld hebben om goede zorg te leveren. Ook minister Schippers roept daartoe op.

Overigens zet ZN vraagtekens bij de conclusie dat de opbouw van de hulp aan mensen in de eigen omgeving stokt; de organisatie wijst erop dat het aantal mensen dat wordt geholpen bij onder meer huisartsen juist stijgt.

Bron en uitgebreid artikel: nos.nl

 

Dit bericht is 7167 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail