Stofje in paddo’s kan depressie verminderen

Facebooktwitterlinkedinmail

paddo3

5 december 2016 – De stof psilocybine, aanwezig in tientallen verboden paddestoelen met een hallucinerende werking, kan depressie mogelijk helpen behandelen, zo meldt nu.nl.

Dat is de conclusie van twee onderzoeken van respectievelijk New York University en Johns Hopkins University, meldt The New York Times. Men onderzocht respectievelijk 29 en 51 kankerpatiënten; een groep die bovengemiddeld vaak aan depressies lijdt.

De proefpersonen kregen een capsule met psilocybine. Bij 80 procent van hen zorgde de stof voor significante afnames van zowel gevoelens van angst als depressie. In sommige gevallen bleek één dosis tot zeven maanden na de toedienen nog werkzaam.

Sommige middelen met psilocybine zijn verboden in de Verenigde Staten en ook in Nederland, en kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Enkele vooraanstaande Amerikaanse psychaters roepen nu op om de regels te versoepelen zodat er een legale medische behandeling uit de studies kan voortvloeien.

Mystieke ervaring
“Eén enkele dosis psilocybine, die vier tot zes uur werkzaam is, zorgde voor langdurige afnames in gevoelens van depressie en angst”, aldus onderzoeker Roland Griffiths van Johns Hopkins University.

De patiënten spraken van een ‘mystieke’ ervaring, een gevoel waar hallucinogene paddestoelen of ‘paddo’s’ om bekend staan. Hoe sterker die ervaring was, hoe sterker ook het remmende effect op de depressieve en angstige gevoelens. De resultaten zijn gepubliceerd in The Journal of Psychopharmacology.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4525 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail