Propranolol niet bewezen effectief bij angst en fobie

Facebooktwitterlinkedinmail

propranonol

23 november 2015 – Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van propranolol bij de behandeling van patiënten met een angst – of paniekstoornis of specifieke fobie. De belangrijkste conclusie van een systematische review en meta-analyse van Serge Steenen (AMC) en collega’s is echter dat er slechts weinig gerandomiseerde gecontroleerde studies naar zijn gedaan, met kleine aantallen patiënten en uiteenlopende uitkomstmaten (J Psychopharmacol. 2015; online 20 oktober), zo meldt ntvg.nl 

In totaal vonden de reviewers 42 onderzoeksartikelen, waaruit ze alleen de RCT’s selecteerden waarin propranolol werd vergeleken met een ander medicijn of met placebo, bij patiënten met een angst – of paniekstoornis die in de DSM-5 nog steeds als zodanig is geclassificeerd. De 8 gevonden studies waren klein (n = 14-64) en oud (1 studie uit 2008, de overige 7 uit 1981-1991) en kenden een hoge uitval (circa 20%).

Bij meta-analyse bleek propranolol niet beter te werken dan benzodiazepines (alprazolam en diazepam) in het verminderen van het aantal paniekaanvallen na 2 weken of de score op de ‘Hamilton anxiety rating scale’ na 2, 2-6 of > 6 weken. De onderzoekers vinden het dan ook terecht dat SSRI’s de eerstekeusbehandeling blijven voor patiënten met een paniekstoornis, totdat een goede vergelijking met de bètablokker is gemaakt.

De werkzaamheid van incidentele, lage doseringen propranolol bij mensen met podium- of examenvrees is in dit onderzoek overigens niet meegenomen, evenmin als de specifieke toediening ervan bij traumatische herinneringen bij patiënten met een posttraumatische stressstoornis.

Bron: ntvg.nl 

Dit bericht is 7416 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail