Moet je cliënten beschermen tegen risico’s van social media?

Facebooktwitterlinkedinmail

Unknown

23 november 2015 – Op social media kun je in principe alles verspreiden over jezelf en anderen. Hoe ga je hier als sociale professional mee om? Geef je alleen voorlichting of moet je een cliënt ook beschermen tegen de risico’s?

Geertje Paaij schreef in de Metro van 11 augustus 2015 een column over haar dochter met schizofrenie. ‘Ik waande jou de laatste maand veilig op de gesloten afdeling van een nieuwe GGZ-kliniek. Totdat ik een niets-verhullende foto kreeg toegespeeld die op jouw Facebookpagina pronkte. Nota bene genomen op je kamer in de kliniek. Ik sloeg alarm. De GGZ beschermt kwetsbare patiënten niet tegen de gevaren van de online wereld. Zij denken dat de offline wereld het enige gevaar is.’ De column van Geertje Paaij is een rechtstreekse oproep aan professionals om na te denken over social mediagebruik van mensen in een kwetsbare situatie.

Dating
In veel gevallen is vrij social mediagebruik belangrijk voor cliënten. Een cliënt kan hiermee zijn autonomie versterken en oefenen. Ook bieden social media een podium voor zelfexpressie en connectie met anderen. Denk bijvoorbeeld aan een datingsite voor mensen die psychische klachten hebben. Mensen kunnen via internet gevoelens uiten en vertellen over waardevolle ervaringen.

Uitlaatklep
Maar er zijn cliënten die de gevaren van sociale media niet zien en niet goed snappen. Ze gebruiken het middel soms ook als uitlaatklep wanneer ze boos zijn. En hoe ga je bijvoorbeeld om  met een bewoner van een instelling die zichzelf of andere bewoners fotografeert en deze foto’s op sociale media zet?

Vrijheid
Social mediagebruik van cliënten is en wordt steeds meer onderdeel van de werkzaamheden van professionals. Bij een krachtgericht ondersteuning van social mediagebruik is de privacy van de cliënt net zo belangrijk als zijn vrijheid. De professional heeft een voorlichtingstaak zodat cliënten de mogelijke gevolgen van hun acties op social media begrijpen. Het bespreken van de goede én slechte kanten van social media is hierbij heel belangrijk. Als professional heb je de taak om mensen helpen te behoeden tegen schade. Deze rol is verre van eenvoudig. Het zelfbeschikkingsrecht van cliënten maakt misschien dat  je als professional handelingsverlegenheid ervaart. Ook speelt de  onwetendheid over social media bij professionals een rol.

Vier tips voor professionals:

  • Stel waar mogelijk samen met cliënten richtlijnen voor sociale media op. Bijvoorbeeld: we delen geen foto’s van elkaar of begeleiders op social media.
  • Wat zijn de competenties van een cliënt? Weeg samen af welke mate van eigen verantwoordelijkheid in social mediagebruik verantwoord is. Pas de ondersteuning daarop aan.
  • Ga in gesprek over consequenties die bepaalde handelingen kunnen hebben. Zo vergroot u bewust gebruik van social media. Hierbij kunnen ook ervaringsdeskundigen worden ingezet.
  • Zorg dat je kennis over sociale media up to date is. En denk na over je eigen visie over het al dan niet delen van persoonlijke informatie.

Dit artikel verscheen eerder op Zorgwelzijn.nl

Bron: movisie.nl 

Dit bericht is 4909 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail