Sinds jaren negentig sterven meer vrouwen met depressie vroegtijdig

Facebooktwitterlinkedinmail

24 oktober 2017 – Ondanks dat er betere behandelingen beschikbaar zijn voor depressie, blijft er een verband bestaan tussen de psychische aandoening en een hogere kans op een vroegtijdig overlijden. Vooral bij vrouwen is de laatste jaren hierin een stijging te zien, zo meldt NU.nl.

Om deze conclusie te kunnen trekken bekeken onderzoekers gegevens over de psychische gezondheid van ruim 3.400 Canadezen, van wie iets meer dan de helft bestond uit vrouwen. Deze data is afkomstig uit drie verschillende perioden: 1952-1967, 1968-1990 en 1991-2011.

Deze gegevens werden gehouden naast data uit de Canadian Mortality Database, zodat men kon nagaan welke van de personen inmiddels was overleden.

Hieruit bleek dat depressie gedurende elke van deze perioden een verband bleef houden met een verhoogde kans op vroegtijdige dood bij mannen. Bij vrouwen werd dit verband pas zichtbaar vanaf de jaren negentig. Het risico op overlijden was het hoogst in de jaren die volgden op een depressieve periode.

“De meest zorgwekkende ontdekking in dit onderzoek is dat het risico op vroegtijdig overlijden voor vrouwen met een depressie tussen de jaren 1992 en 2011 met 50 procent leek te stijgen”, aldus de betrokken onderzoekers.

Mogelijk is deze stijging te verklaren doordat vrouwen vaker en meer werken, waardoor zij meer verantwoordelijkheden hebben en er meer van hen verwacht wordt, voegen zij toe.

Preventie

In Nederland worden een op de tien mannen en een op de vijf vrouwen getroffen door een depressie. Begin 2016 werd bekend dat minister Edith Schippers 10 miljoen euro wil besteden aan onderzoek naar preventie, vroege signalering en zorg op maat in de geestelijke gezondheidszorg.

Een aanzienlijk deel van dat geld is bedoeld voor onderzoek naar depressiviteit onder de risicogroepen jonge vrouwen en tieners. Dit moet er mede voor zorgen dat in 2030 het aantal mensen met een depressie in ons land met 30 procent is teruggedrongen.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4086 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail