23 november 2015 – Een burn-out is een uitputtingsreactie van uw lichaam en geest ten gevolge van overmatige werkstress. Het kan vergeleken worden met het leeg raken van de accu, het voortdurend in een te hoge versnelling staan of het zover uitrekken van een elastiek totdat deze knapt. Vijf vragen van jongeren over burn-out;
Hoe weet ik of ik een burn-out heb?
Een burn-out is er niet zomaar in één keer. Het ontstaat langzaam door langere periodes van hoge druk of stress. Een burn-out is niet even een dipje, maar een serieuze stoornis waar je jarenlang last van kunt hebben. Je kunt een burn-out herkennen aan:
- Hoofdpijn, spierpijn en/of buikpijn
- Moe en geen zin om iets te doen
- Slecht slapen en niet uit bed kunnen komen
- Angst en paniekaanvallen
- Veel piekeren
- Concentratieproblemen
- Depressieve gedachten
Heb je last van deze symptomen en denk je dat je een burn-out heeft? Ga dan direct naar de huisarts. Hoe sneller je erbij bent des te sneller je kunt herstellen. Dan zit je snel weer lekker in je vel.
Kan ik met een burn-out wel blijven werken?
Dat is voor iedereen verschillend. Veel mensen met een burn-out wachten te lang voor ze aan de bel trekken. Dan moet je vaak afstand nemen van stressvolle situaties. Zoals bijvoorbeeld je school of werk.
Als je er eerder bij bent, hoef je niet altijd te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld in overleg met je werkgever minder uren of halve dagen gaan werken. Zo krijg je de rust die je nodig hebt en sluit je jezelf niet helemaal af van de buitenwereld. Want als je het zwaar hebt is het soms fijn om wat afleiding te hebben en de steun van je collega’s.
Heb je een burn-out? Dan ben je ergens uit balans. Door bijvoorbeeld te veel werkstress of prestatiedruk op school. Het is belangrijk dat je erachter komt waar de stress vandaan komt. Zo weet je ook hoe je het kan aanpakken. Thuisblijven hoeft niet altijd de beste oplossing voor je te zijn.
Hoe kan het dat ik een burn-out krijg?
Je bent jong, fit en energiek. Klaar voor een succesvolle carrière. En dan heb je opeens een burn-out! Steeds meer jongeren krijgen er mee te maken. Burn-out klachten zijn zelfs de hoofdoorzaak van ziekteverzuim onder jongeren tot 25 jaar.
Studie, carrière, verwachtingen van je ouders en een sociaal leven. Ja, er wordt gewoon veel van je gevraagd. Daarnaast is de concurrentie op de arbeidsmarkt groot en zijn er vaak maar weinig werkplekken beschikbaar. En natuurlijk blijft er altijd die druk of je wel de juiste keuzes maakt.
Het is allemaal wel erg veel. En soms kunnen je hersenen dat gewoon niet aan. Daar hoef je zich niet voor te schamen, want het kan iedereen overkomen. Jong en oud. Als je net begint met werken óf als je al jaren werkt.
Hoe kom ik van mijn klachten af?
Je kunt zelf veel doen om van je klachten af te komen. Zoals gezond eten en meer bewegen. Ga bijvoorbeeld overdag wandelen, rennen of sporten. Dan ben je ’s avonds sneller moe en kun je vaak beter slapen. De volgende dag wordt je uitgerust wakker en ga je er weer tegenaan.
En heb je echt even rust nodig hebt? Zet dan ook je laptop en telefoon uit! Dan kun je ook niet even stiekem je mail checken. Ga gewoon even lekker een boek lezen. En blijf vooral leuke dingen doen met vrienden. Sluit jezelf niet af, maar ‘keep in touch’.
Maar om echt definitief van je klachten af te komen moet je de oorzaak van je burn-out uitzoeken. Pas dan kun je er echt aan werken. Bijvoorbeeld je werktijden aanpassen, focussen op maar een paar tentamens of zelfs een andere baan of studie zoeken. Óf misschien moet je iets veranderen in je denkwijze.
Vaak is dit lastig om alleen te doen. Daar kan een psycholoog of een begeleider je goed bij helpen. Ook kan het helpen om met iemand te praten die objectief is. Dan kun je even alles kwijt wat je dwarszit.
Ik wil naar een psycholoog. Wordt dit eigenlijk wel vergoed?
Een burn-out wordt niet meer vergoed door de ziektekostenverzekering. Dit is vanaf 1 januari 2012 doorgevoerd. Medisch gezien valt een burn-out namelijk onder de aanpassingsstoornissen, wat geen vergoeding krijgt. Je moet de behandeling voor een burn-out dan ook zelf betalen. Vaak zijn werkgevers bereid (mee) te betalen. Bespreek dit met je werkgever!
Als je echter aanhoudende klachten heeft, deze moeten langer dan zes maanden zijn, wordt de behandeling wel vergoed vanuit de basisverzekering. In de verwijsbrief van je huisarts dient te staan dat het om aanhoudende klachten gaat die al langer dan zes maanden duren.
Je kunt ook via stichting Mirro gratis online hulp krijgen bij een burn-out. Ook leefstijltrainingen kunnen helpen als je een burn-out hebt of hebt gehad. Of dit vergoedt wordt door je zorgverzekeraar hangt af van je aanvullende verzekeringen. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar. Ook hiervoor heb je meestal een verwijzing van je huisarts nodig.
Bron: zilverenkruis.nl / zorgverkering.net
Dit bericht is 17173 keer gelezen.