Pesten op het werk aanpakken beperkt uitval

Facebooktwitterlinkedinmail

pesten-op-de-werkvloer-3

9 juni 2016 – In Nederland is ruim een kwart van de werknemers weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Het afgelopen jaar over kwam dit een half miljoen werknemers. Het Nederlands Instituut van Psychologen constateert dat de inzet van Psychologen Arbeid en Gezondheid en Arbeid en Organisatie nog te weinig wordt gezien als optie om uitval van medewerkers te beperken.

Minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) is een campagne gestart om pesten op het werk tegen te gaan. ‘De cijfers van TNO liegen er niet om; 7.8 % van de werkende bevolking heeft het afgelopen jaar te maken gehad met pesterijen op het werk. Dit is een half miljoen mensen.’ Aan het woord zijn dr. Bart Verkuil en dr. Marc Molendijk (beide Universiteit van Leiden). Zij deden onderzoek naar pesten op het werk en mentale gezondheid. Zij gaan in hun studie in op de effecten van pesten op de werkvloer op de mentale en lichamelijke gezondheid. Bij uitstek het terrein van Psychologen Arbeid en Gezondheid.

Uit de studie blijkt ‘pesten op het werk draagt bij aan psychische klachten, maar psychische klachten verhogen weer de kans om gepest te worden’. Reden te meer, volgens het NIP om als werkgever pesten op de werkvloer serieus te nemen en daarbij altijd een geregistreerd A&G psycholoog in te schakelen.

Pesten op het werk hing zoals verwacht samen met verschillende psychische klachten (angst, posttraumatische stressklachten, depressieve symptomen, stress en burn-out). Pesten op het werk droeg ook bij aan een verergering van deze klachten op de langere termijn. Interessant genoeg hadden mensen die kampten met verhoogde angst- en stressklachten ook een grotere kans om in de toekomst gepest te worden. Het verband gaat dus twee kanten uit: pesten op het werk draagt bij aan psychische klachten, maar psychische klachten verhogen weer de kans om gepest te worden.

Het NIP is van mening dat werkgevers moeten investeren in het professioneel aanpakken van pesten op het werk door geregistreerde psychologen in de schakelen. Deze inzet betaalt zichzelf ruimschoots terug door het verminderen van uitval.

Met de start van de campagne kunnen werknemers en werkgevers vanaf vandaag op www.herkenpesten.nl terecht voor informatie over het herkennen en stoppen van pesten door collega’s.

U leest hier de Nederlandse samenvatting van het onderzoek van Verkuil en Molendijk.

Bron: psynip.nl 

Dit bericht is 2643 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail