Onderzoeken naar het geluk in Nederland

Facebooktwitterlinkedinmail

3 januari 2017 – De gelukkigste persoon in Nederland is een 20’er (of 65-plusser) die in Drenthe woont, een relatie heeft zonder (jonge) kinderen, regelmatig een glaasje drinkt, psychisch gezond is en werk heeft. Dat weten we dankzij de stapel onderzoeken naar geluk, zo meldt rtlnieuws.n.

De uitkomsten van al die onderzoeken naar geluk hebben wel degelijk dingen gemeen, zegt geluksprofessor Ruut Veenhoven, socioloog en emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze zijn altijd te herleiden tot deze twee conclusies: mensen die gelukkig zijn hebben veel zelfstandigheid, en ze hebben goede sociale contacten.

Neem bijvoorbeeld de leeftijden waarop we het gelukkigst zijn: in de twintig of boven de 65. Het zijn de leeftijden van de mensen die de meeste vrijheid hebben om te doen wat ze willen.

Geen jengelende kinderen

Twintigers zijn vaak het huis uit, dus geen ouders die hen vertellen wat ze moeten doen, en hebben vaak nog geen kinderen die een groot deel van hun leven en relatie bepalen. Of, zoals Veenhoven het omschrijft: “Als je kinderen hebt, ben je ineens geen Romeo en Julia meer, maar papa en mama.” Zijn we eenmaal 65-plus, dan zijn de kinderen waarschijnlijk het huis uit, zijn we met pensioen en kunnen we doen waar we zin in hebben.

Een paar gelukscijfers:

  • Nederlanders geven hun leven al een paar jaar op rij gemiddeld een 7,6, blijkt uit de World Database of Happiness. Sinds de jaren 70 stijgt dat cijfer langzaam van een 7 richting een 8. Volgens het CBS geven we ons leven gemiddeld een 7,1.
  • Mensen die wekelijks sporten, zijn het vaakst gelukkig: 87,4 procent van hen zegt tevreden te zijn met z’n leven. Van mensen die dagelijks sporten, is dat 86,7 procent. Niet-sporters zijn minder vaak gelukkig. Van hen zegt 79,7 procent tevreden te zijn met zijn leven.
  • Van de mensen die dagelijks contact hebben met familie, is 86,1 procent tevreden met zijn sociale leven. Van de mensen die dagelijks contact hebben met vrienden, is dat zelfs 89,6 procent. Bij de groep mensen die zelden of nooit contact hebben met vrienden, is dat percentage een stuk lager: 49,1 procent.

Bron: CBS/World Database of Happiness

Partner houdt je bij de les

Geen jonge kinderen dus, maar een relatie is wel belangrijk voor ons geluksgevoel, bleek eerder uit cijfers van het CBS. En dan gaan we er even van uit dat het gaat om een gezonde, goede relatie.

Het is niet alleen gezelliger met zijn tweeën, een partner biedt ook ‘preventieve geestelijke gezondheidszorg’, zoals Veenhoven dat noemt. “Een partner houdt je bij de les als je rare dingen gaat denken of zeggen. Als je alleen bent, kun je zonder dat je het door hebt een beetje raar worden.”

Ongelukkig in de grote stad

En moeten we – met onze partner – dan massaal naar Drenthe verhuizen? Daar zijn mensen volgens de Universiteit van Wageningen namelijk het gelukkigst. Nee helaas, zegt Veenhoven. Het geluk in Drenthe ligt meer aan de mensen die er wonen zelf dan aan het mooie Drentse landschap.

Daarbij komt dat in Drenthe de steden kleiner zijn. Hoe stedelijker een gebied is, hoe ongelukkiger de mensen die er wonen. “Steden als Amsterdam trekken meer ongelukkige mensen aan”, verklaart Veenhoven. “Als ontevreden vrijgezel ga je bijvoorbeeld sneller in Amsterdam wonen dan in Meppel. Er verhuizen meer buitenbeentjes, eenzame mensen en gekken naar grote steden. Die heb je in Drenthe niet zo veel.”

In deze landen zijn mensen het gelukkigst:

1. Denemarken
2. Zwitserland
3. IJsland
4. Noorwegen
5. Finland
6. Canada
7. NEDERLAND
8. Nieuw-Zeeland
9. Australië
10. Zweden

Bron: VN-organisatie SDSN Earth Institute

Maakt geld gelukkig?

Zijn we in de ‘werkzame leeftijd’, zoals dat heet, dan vinden we onze dagen leuker als we ook echt werken, constateert het CBS. Dat komt omdat we dan waarschijnlijk meer geld hebben. “Je hebt gewoon minder zorgen als je wat geld hebt.”

Maar het winnen van een loterij heeft niet hetzelfde effect: “Niet alleen hebben mensen dan de neiging om onverstandige dingen te doen, als je het geld zelf verdient, is het een opsteker voor je zelfvertrouwen. Een loterij winnen is dom geluk dus dat gevoel blijft minder lang hangen.”

Vrijwilligerswerk

Er is nog een reden dat werkende mensen gelukkiger zijn, zegt Veenhoven. “Veel mensen die werkloos zijn, hebben ook andere problemen, bijvoorbeeld met hun gezondheid. Daardoor waren ze al minder gelukkig.” Of we dan parttime of fulltime werken, maakt voor ons geluk weinig uit. “Als je die keuze maar zelf maakt.”

Nog een voordeel van werk: het geeft ons sociale contacten. “Je komt leuke mensen tegen terwijl je anders voor de tv had gezeten.” Daarom is ook vrijwilligerswerk goed voor ons geluksgevoel. “En daarmee doe je ook nog eens iets goeds voor de wereld, wat ook weer een goed gevoel geeft.”

Liever hartprobleem dan pijn

Ben je niet gelukkig: dan hoef je niet direct een partner, huis in Drenthe en een goede baan te vinden. “Van de mensen die hun leven een onvoldoende geven, schat ik dat de helft er baat bij zou hebben om naar een psycholoog te gaan”, zegt Veenhoven. Want psychische klachten dragen er heel duidelijk aan bij dat mensen minder gelukkig zijn.

Lichamelijke aandoeningen kunnen we daarentegen vaak beter aan, zegt Veenhoven. “Tenzij het pijn is: mensen met reuma hebben bijvoorbeeld echt last van hun ziekte en zijn daardoor minder gelukkig. Maar bijvoorbeeld hartproblemen hoeven ons geluk niet in de weg te staan, omdat we daar niet continu mee worden geconfronteerd.”

Neem nog een drankje

Is je goede voornemen om dit jaar helemaal niet meer te drinken? Laat dat voornemen dan maar varen: geheelonthouders zijn gemiddeld minder gelukkig dan mensen die matig (voor vrouwen één glas en voor mannen maximaal twee) drinken.

“Dat is enerzijds selectie: geheelonthouders hebben soms gezondheidsproblemen en zijn daardoor minder gelukkig. En anderzijds ontspant alcohol en wordt een gesprek in de kroeg dus makkelijker als je iets gedronken hebt. Dus dan heb je makkelijker sociaal contact. Dat geldt natuurlijk wel alleen voor de eerste drankjes, na het derde drankje wordt het negatieve effect langzaamaan groter dan het positieve”, zegt Veenhoven.

Bron: rtlnieuws.nl