Onderzoek naar het effect van kou op de psychische gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

7 februari 2022 – Zwemmen in koud (buiten)water of koud afdouchen… het staat sinds enige tijd weer volop in de belangstelling. Psycholoog Julia Doets, klinisch psycholoog Maurice Topper en onderzoekster Annet Nugter van GGZ Noord-Holland-Noord publiceerden in december 2021 een vergelijkende literatuurstudie en meta-analyse naar het effect van kou op de geestelijke gezondheid in Elsevier: A systematic review and meta-analysis of the effect of whole body cryotherapy on mental health problems.

Ambitie
De ambitie om zelf klinisch onderzoek te doen leidde tot de literatuurstudie. “We vroegen ons af of we alle data die beschikbaar was uit andere studies bij elkaar konden krijgen om daar een meta-analyse op te doen”, vertelt Doets. “We startten met een literatuur search en vonden 10 studies die zich richten op het effect van kou op mensen met psychische klachten via de whole body cryotherapie (WBC).

Bij WBC koelen mensen van top tot teen af in koude cabines, waarbij alleen de voeten, oren en vingertoppen bedekt zijn. We waren specifiek geïnteresseerd in cryotherapie; het werken met koude cabines, omdat we zelf volgens deze aanpak willen gaan werken in ons klinische onderzoek. En, niet onbelangrijk, we wilden onderzoeken bestuderen die gewerkt hadden met mensen met psychische klachten én die die verbetering of verslechtering daarvan ook gemeten hadden en het liefst ook nog met controlegroepen werkten”.

Klinisch onderzoek in voorbereiding
De literatuurstudie heeft ertoe geleid dat de onderzoekers een klinisch onderzoek gaan voorbereiden. “Uit de literatuurstudie bleek dat WBC veelbelovend kan zijn voor mensen met psychische aandoeningen, met name depressie,” aldus Doets. “Meer onderzoek zal ons inzicht geven in wanneer WBC-effect heeft en bij wie. Als we cliënten met WBC kunnen helpen is dat grote winst”.

Bestuurder en psychiater Elsbeth de Ruijter juicht toe dat de psychologen het onderzoek oppakken:
“Al krijg ik het zelf al koud bij het idee van je onderdompelen in zo’n koude cabine, ik word warm van de gedachte dat er mogelijk een extra behandeloptie wordt ontwikkeld voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.”

Bron: ggz-nhn.nl 

 

Dit bericht is 6002 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail