De rol van immuuncellen van de hersenen bij depressie en schizofrenie

Facebooktwitterlinkedinmail

7 februari 2022 – Dankzij de netwerksubsidie van ZonMw (Translational Research ZonMw) van nog geen €10.000,- heeft Gijsje Snijders van het UMC Utrecht (Brain Center Rudolf Magnus Translational Neuroscience), met behulp van computing en big data-analyse de hypothese kunnen testen of er specifieke genen betrokken zijn bij verschillende functies van de immuuncellen in patiënten met depressie en schizofrenie. Een mooi voorbeeld hoe een netwerksubsidie van grote translationele waarde is binnen fundamenteel onderzoek.

Internationaal werkbezoek
Gijsje Snijders van het UMC Utrecht (Brain Center Rudolf Magnus Translational Neuroscience) heeft tussen mei en september 2020 een bezoek gebracht aan het lab van Dr. De Witte en Dr Raj van de Icahn School of Medicine Mount Sinai (ISMMS, New York, VS). ISMMS is een internationaal gerenommeerd instituut en een pionier op het gebied van moleculaire mechanismen in neuropsychiatrische aandoeningen en toonaangevend op het gebied van computing en big data-analyse.

Hoe computationele methodes een onmisbare rol speelden
Dit project heeft geleid tot identificatie van specifieke risicogenen die in de immuuncellen in de hersenen verstoord zijn in patiënten met neuropsychiatrische ziektes. Deze inzichten bieden belangrijke aanknopingspunten met betrekking tot de ontstaanswijze van neuropsychiatrische ziekten en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden. Daarnaast is er een hoogwaardige gegevensbron gecreëerd van genoom en transcriptoom data, die ten goede komt aan de onderzoeksgemeenschap in het algemeen en benut kan worden voor verder onderzoek. De subsidie heeft geleid tot een nieuwe vruchtbare samenwerking tussen de labs in Nederland en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft de subsidie Snijders in staat gesteld om haar kennis en professionele netwerk uit te breiden. Dit artikel in Nature Genetics bevat nadere informatie over hoe computationele modellen een onmisbare rol spelen in dit onderzoek.

Lees de publicatie in Springer Nature
Lees de publicatie in GLIA
Lees meer over het programma

Bron: zonmw.nl

Dit bericht is 2503 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail