Onderzoek naar de ervaringen met het gebruik van antipsychotica

Facebooktwitterlinkedinmail

16 juli 2020 – Onderzoek  naar het gebruik van antipsychotica, die steeds vaker worden voorgeschreven voor een breed scala aan problemen en omstandigheden, vragen de mensen die antipsychotica gebruiken zelden om hun ervaringen te beschrijven.

In dit onderzoek reageerden 650 mensen uit 29 landen in een online enquête op vragen  “Over het algemeen in mijn leven zijn antipsychotica ……….  geweest?” en “Is er nog iets dat u zou willen zeggen of benadrukken over uw ervaringen met antipsychotica?”

Van het totaal deelnemers gaf 14,3% aan dat zij enkel positieve ervaringen hadden, 27,9% had zowel positieve als negatieve ervaringen en 57,7% gaf aan alleen negatieve ervaringen te hebben gehad.

Bij positieve ervaringen werden “symptoomvermindering”  en “betere slaap” genoemd.  De negatieve ervaringen waren onder andere: “nadelige effecten/bijwerkingen”, “moeilijk om er vanaf te komen” en “ineffectief”. De gemelde bijwerkingen waren onder meer: ​​gewichtstoename, emotionele verdoving, vermindering van cognitieve functies, effecten op relaties en suïcidaliteit.

Ook melden de deelnemers dat zij  informatie van de voorschrijvende arts  over ontwenningsverschijnselen, ondersteuning of bespreking van alternatieven hebben gemist. Een aantal deelnemers oordeelt dat de antipsychotica “goed op korte termijn, maar slecht op lange termijn” waren.

Op het moment dat een behandelaar antipsychotica voorschrijft is het belangrijk om het volledige scala aan informatie over antipsychotica, inclusief mogelijke voordelen en nadelen, ontwenningsproblemen en informatie over alternatieve behandelingen zoals psychologische therapieën met de patiënt te bespreken.

This article is published and distributed under the terms of the Oxford University Press, Standard Journals Publication Model 

 

Dit bericht is 7276 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail