Nieuwe wet Wajong ondanks veel protest aangenomen

Facebooktwitterlinkedinmail

6 juni 2020 – Ondanks veel protest is ook de Eerste Kamer onlangs akkoord gegaan met de nieuwe Wajong, de financiële regeling voor mensen met een arbeidsbeperking. Met de nieuwe Wajongwet wil het kabinet er onder meer voor zorgen dat werken meer loont.

Tegenstanders zijn bang dat de wet voor bepaalde groepen financieel slecht uitpakt. Ook zou de nieuwe wet de situatie juist ingewikkelder maken in plaats van simpeler.

Geen perspectief
Behalve de regeringspartijen stemden op 26 mei ook de oppositiepartijen Forum voor Democratie en de SGP voor de wijziging van de wet. Dit terwijl veel belangenorganisaties juist tegen de nieuwe wet zijn.

Zo noemt de Nederlandse Vereniging voor Autisme  (NVA) de nieuwe wet discriminerend voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze wet zorgt ervoor dat de meeste Wajongers geen enkel perspectief meer hebben op financiële onafhankelijkheid. Wie in deeltijd werkt, kan geen wettelijk minimumloon meer verdienen.

Verslechtering
Ondanks dat het plan goede elementen bevat – zoals het recht om te studeren en de mogelijkheid om altijd terug te kunnen vallen op de Wajong – leidt het ook tot een verslechtering van de financiële situatie van Wajongers. En daarmee tot gebrek aan perspectief voor deze doelgroep. Onder de in totaal 250.000 Wajongers bevinden zich ook veel mensen met een autisme-diagnose.

Dit schreven de NVA  eerder over de wijziging in de Wajong: ‘‘Harmonisatie maakt positie Wajongers nog zwakker’

Zie het bericht‘Eerste Kamer achter nieuwe regeling jonggehandicapten’

Zie ook de informatie op de Rijksoverheid ‘Eerste kamer stemt in met nieuwe regels Wajong’

Bron: autisme.nl

Dit bericht is 4173 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail