Adminstratieve lasten van nieuwe Wet Verplichte ggz zijn te hoog

Facebooktwitterlinkedinmail

8 juni 2020 – Gemiddeld hebben psychiaters 30 uur per week meer werk aan administratie door de nieuwe Wet Verplichte ggz.  Extra werk voor de geneesheer-directeur, extra administratieve ondersteuning. Voor ggz-instellingen heeft de Wet verplichte ggz, die de gedwongen zorg voor psychiatrische patiënten regelt, grote gevolgen, zo meldt de NOS

De ggz had al gewaarschuwd voor deze gevolgen bij de invoering van deze nieuwe wet voor verplichte zorg.  De procedures zijn echter nog ingewikkelder en patiënten krijgen veel brieven vol met juridische termen. Het komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede.

Vandaag wordt de Wet Verplichte ggz  in de Tweede Kamer besproken. Dan moet blijken of de Tweede Kamer bereid is de wet te vereenvoudigen, bovenop de eerste spoedreparaties die staatssecretaris Blokhuis al heeft voorgesteld.

Wet Verplichte GGZ 

De Wet Verplichte  ggz is meer behandelwet in tegenstelling tot de voorganger de BOPZ wat een opnamewet was.  De Wvggz zou onder meer het aantal dwangopnames terug moeten dringen. De nieuwe  Wet maakt verplichte zorg  thuis ook mogelijk.  Patiënten en familie hebben meer inspraak in die gedwongen behandeling.

Zorgmachtiging aanvragen

Het probleem is de zogenoemde zorgmachtiging, die de rechter afgeeft als iemand verplichte zorg nodig heeft. Dit is een juridisch document wat via de officier van justitie bij de behandelaar komt. De behandelaar moet  een zorgplan maken, zoveel mogelijk in overleg met de betrokkene en zijn familie. Daarin moet  bijvoorbeeld heel precies aangeven welke vormen van verplichte zorg je wilt inzetten: verplichte medicatie en het  beperken van bewegingsvrijheid? Dat is vaak lastig om precies te voorspellen, maar in het zorgplan moet voor iedere vorm van verplichte zorg de noodzaak en tijdsduur wel uitvoerig worden gemotiveerd.

Dit alles moet getoetst worden door een onafhankelijke psychiater. De geneesheer directeur voegt daar nog zijn of haar bevindingen aan toe. Het zorgplan, de beoordeling van de onafhankelijke psychiater en de geneesheer-directeur gaan naar de officier van justitie die beoordeelt of een zorgmachtiging bij de rechter kan worden aangevraagd. Tijdens dit hele proces krijgt de betrokken patiënt een veelvoud aan brieven met juridische terminologie om hem of haar te informeren over het juridisch proces.

Elke afwijking van het beschreven zorgplan , of het nu om het eerder beëindigen van de zorgmachtiging of het inzetten van een ander dwangmiddel moet weer worden voorgelegd aan een rechter.  Wanneer het beter gaat met een patiënt en de verplichte zorg kan worden gestopt moet bij een eventuele terugval het hele administratieve circus weer van voren worden doorlopen.

Dit  zijn maar een paar voorbeelden van de toegenomen bureaucratie in de ggz door de nieuwe Wet Verplichte GGZ. De beroepsorganisatie van psychiaters, de NVvP, wil de uitvoering van de wet vergemakkelijken zonder dat de rechtspositie van de patiënt daar onder lijdt.

Bron: nos.nl 

Dit bericht is 2539 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail