Nederland maakt massaal kennis met Virtual Reality therapie

Facebooktwitterlinkedinmail

13 april  2021- Wie aan Virtual Reality denkt, denkt niet direct aan therapievormen om trauma’s te verwerken of angsten te overwinnen. Toch is Virtual Reality Therapie een toekomst die snel dichterbij komt. Psylaris uit Maastricht neemt hierbij het voortouw in Nederland. Met een gratis proefperiode kan nu iedere therapeut kennismaken met deze nieuwe vorm van behandelen. We spreken met de oprichters over de laatste ontwikkelingen.

“Eind 2020 zijn we begonnen met een eerste test waarbij we onze virtual reality bril als proef mee hebben geven aan een aantal therapeuten. Dus zonder vooraf te betalen: hier is het product, probeer het uit en ervaar hoe het is.” – Mike Verhiel, CEO Psylaris

Na deze eerste proef was het duidelijk: dit is de nieuwe weg vooruit voor Psylaris.

30 dagen gratis proberen

Psylaris kwam erachter dat met een innovatief product zoals dit het moeilijk kan zijn voor therapeuten om in te beelden wat het effect gaat zijn. Virtual Reality is nog steeds voor veel therapeuten een hele nieuwe wereld. Om vervolgens in te beelden dat dit een sterke ondersteuning in een behandeltraject kan zijn is eigenlijk 2 stappen te ver. “Dit moet je gewoon even in je handen hebben, zelf proberen, en met één of twee cliënten proberen. Dan begrijp je het pas echt!”

Om deze reden is het nu voor iedere geregistreerde therapeut mogelijk om het nieuwe VR product van Psylaris 30 dagen gratis te proberen. Dit maakt het voor alle therapeuten in Nederland (en België) mogelijk om Virtual Reality therapie massaal te proberen. Via hun website vraag je het makkelijk aan.

Een volledig VR therapie aanbod

Eerder schreven we over Psylaris en EMDR-VR, waarin ze het EMDR protocol hebben vertaald naar een Virtuele (automatische) module. Sindsdien hebben ze hun aanbod uitgebreid om meer vormen van therapie aan te kunnen bieden met de headset. Dit alles is in een nieuwe jasje gegoten: Psylaris Care.

Onder Psylaris Care vallen de volgende producten:

 • EMDR-VR
  • Autonome EMDR behandeling waardoor cliënten intensiever kunnen worden behandeld  zonder dat hierbij een therapeut aanwezig hoeft te zijn.
 • EMDR-Plus
  • Met deze module kun jij jouw cliënten voorzien van EMDR afleidingstaken in VR. Deze stuur jij aan via een intuïtief dashboard. Tevens heb je de mogelijkheid om exposure filmpjes of plaatjes te tonen tijdens, vooraf of gedurende de sessie. Dit kan zowel in de behandelkamer als op afstand.
 • Relaxatie-VR
  • Een VR module waarin de gebruiker verschillende oefeningen doorloopt om tot een lager stressniveau gebracht te worden. De oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewezen interventies
 • Exposure-VR (VRET)
  • Een VR module waarin de gebruiker kan worden blootgesteld aan diverse 360 graden video`s met als doel zijn/haar angst problematiek te verhelpen. Denk hierbij aan pleinvrees, angst voor autorijden of bijvoorbeeld het OV. In deze modules heeft de gebruiker ook de mogelijkheid om verschillende scenario`s te doorlopen.

“We krijgen vanuit onze aangesloten therapeuten vaker feedback of suggesties voor nieuwe features, hier luisteren we dan ook echt naar! Bovenstaande producten zijn samen met de therapeuten ontwikkeld. Deze collaboratie zorgt ervoor dat de producten naadloos aansluiten op de behoefte in de GGZ. Natuurlijk blijven wij onze toepassingen voortdurend ontwikkelen naar aanleiding van input vanuit de markt. Zo wordt onze VRET bibliotheek maandelijks aangevuld met nieuwe video`s naar aanleiding van gesprekken met behandelaars.” – Christoph Lynen, CTO Psylaris

De volgende stappen

Naast het uitbreiden en versterken van hun huidige oplossing, kijkt Psylaris naar de toekomst. “We willen de therapeut van vandaag voorzien van de tools van morgen. Het is onze missie om de wachttijd in de GGZ te verlagen. Dit willen we bereiken door de therapeuten de tools te geven waarmee ze dit écht kunnen. We zullen nauw met de therapeuten en cliënten blijven samenwerken om deze toekomst vorm te geven.”

Wil jij als vele andere lezers van GGZNieuws het VR product van Psylaris proberen? Ga dan naar hun website via onderstaande link, dan helpen Mike Verhiel en Christoph Lynen jou 30 dagen gratis op weg.

https://psylaris.com/psylaris-care

Bron: persbericht

Dit bericht is 2915 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail