Instapdrempel Virtual Reality therapie significant verlaagd

Facebooktwitterlinkedinmail

5 oktober 2020 – Als up-to-date therapeut heb je vast al het een en ander over de zorg toepassingen van Virtual Reality gehoord. Er zijn een aantal Nederlandse en internationale bedrijven die VR oplossingen aanbieden in de zorgsector. Veel VR oplossingen waren echter alleen beschikbaar voor grotere instanties, niet voor kleinere praktijken. Daar is vandaag verandering in gekomen. 

Het bedrijf Psylaris uit Maastricht, Limburg maakt vandaag hun EMDR-VR brillen beschikbaar voor de kleinere praktijken. Dit doen ze door een aantrekkelijk prijskaartje aan hun oplossing te hangen. Therapeuten kunnen vanaf vandaag al vanaf 40 euro per maand aan de slag met EMDR-VR. Iets wat de therapiepraktijken volgens de oprichters van Psylaris makkelijk terug verdienen.

Hoe het werkt

De software kun je zien als een virtuele therapeut in een bril. Het volledige EMDR protocol zit in de bril ingebouwd, inclusief therapeut. Therapeuten bepalen het behandelpad, de patiënt doorloopt zelfstandig het protocol via de Virtual Reality bril. Therapeuten kunnen tijdens de sessie erbij blijven of de bril met de cliënt mee naar huis geven voor zelfstandige therapie. Therapeuten kunnen zelf wel belangrijke instellingen wijzigen, en krijgen ook cliënt voortgang gegevens terug uit de bril. Zo bespaar je op een maand tijd al snel enkele uren.

Eerste resultaten

Psylaris is actief sinds 2017. Tot op heden zijn er meer dan 850 sessies doorlopen door traumacliënten in Nederland. De eerste resultaten spreken voor zich: We zien een duidelijke vermindering in het aantal benodigde face-to-face sessies, cliënten zien de oplossing als zeer prettig en 9/10 therapeuten beveelt Psylaris aan. “We zijn sinds afgelopen augustus met de universiteit van Tilburg aan de slag om een wetenschappelijk onderzoek vorm te geven. Hierin zullen deze resultaten verder verankerd worden”. Dit onderzoek zal helaas wel nog 3 jaar duren.

Hart voor de zaak

Eerder schreven we over de gratis remote EMDR oplossing die Psylaris aanbiedt aan therapeuten. Dit hebben ze gemaakt om therapeuten tijdens corona toch nog hun werk te laten doen. “Dit was niet onze hoofdzaak, maar we wilde graag ons steentje bijdragen aan de ‘afstand’ problematiek tijdens de pandemie. Traumaverwerking mag niet stil komen te liggen, dat wil je zorgvragers niet aandoen.” Met dezelfde passie werken ze aan Virtual Reality therapie oplossingen. “We blijven door ontwikkelen, en blijven vragen aan therapeuten hoe wij ze nóg beter kunnen helpen.” Aldus Mike Verhiel, Psylaris.

Bekijk het aanbod via https://www.psylaris.com/emdr-vr/

Dit bericht is 3497 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail