Meer begrip voor anorexia door virtual reality-bril

Facebooktwitterlinkedinmail

1347-image1

7 december 2015 – Hoe is het om een eetstoornis te hebben? Voor familie, collega’s en klasgenootjes van een patiënt is dat vaak lastig te begrijpen. “Eet nou gewoon wat!”, hoort een anorexiapatiënt dan bijvoorbeeld. Een virtual reality-bril moet het begrip van de omgeving vergroten, zo meldt rtlnieuws.

Zo’n 6000 Nederlanders hebben anorexia, 23.000 mensen lijden in ons land aan boulimia en 160.000 Nederlanders hebben last van vreetbuien die tot psychische problemen leiden, zegt de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen. En die patiënten hebben vaak te maken met onbegrip. Want waarom zou je niet gewoon wat eten? Of waarom laat je die zak chips niet gewoon staan?

Zonder begrip langzamer herstel
Suzanne Verheul werkt voor Stichting Human Concern, een instelling die is gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen. Zij hoort vaak dat er veel onbegrip is. “Patiënten die bij ons komen voor behandeling van hun eetstoornis, hebben vaak al meerdere behandelingen gehad die niet goed genoeg hebben gewerkt. De meest gehoorde klacht over die vorige behandelingen is dat patiënten het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden door therapeuten en artsen, maar ook door vrienden en familie. En daardoor gaat het herstel veel langzamer.”

De stichting heeft daarom drie virtual reality-films ontwikkeld. Niet voor de patiënten, maar voor hun omgeving. Die moet begrijpen hoe het voor een patiënt is om de ziekte te hebben. “We hopen dat patiënten zich daardoor meer begrepen voelen en dat dat het herstel bevordert.”

Bril maakt verschil
Volgens Sarah (22), die zelf herstelt van anorexia, kan zo’n bril echt een verschil maken. “Het is niet voor te stellen hoe het in het hoofd van iemand met een eetstoornis werkt, maar met zo’n bril gaat dat misschien wat beter”, zegt zij. En zo niet, dan kan het alsnog een positief effect hebben als iemand in de omgeving van de patiënt zo’n bril uitprobeert. “Dan krijg je het idee dat ze hun best doen om je te begrijpen.”

Zo werkt de bril :

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 3329 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail