13 januari 2020 – Muziektherapie lijkt een goed middel om de concentratie van forensisch-psychiatrische patiënten te vergroten en daarmee de kans op behandelsucces te vergroten. Zo blijkt uit een onderzoek van de forensisch-psychiatrische kliniek Inforsa in Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en het conservatorium in Enschede, zo meldt de NOS.
Jaarlijks belanden zo’n 30.000 mensen op last van de rechter in een (forensische) psychiatrische instelling. Daarbij zijn gemiddeld zo’n 200 patiënten met TBS. De grootste groep betreft mensen met een dwangopname in een psychiatrische instelling, in 2018 circa 27.000.
Muziektherapie helpt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen
Het vergroten van concentratie is belangrijk, omdat aandacht een bepalende factor is voor het succes van de behandeling van ernstige psychiatrische aandoeningen. Mensen die hun aandacht slecht vasthouden stoppen eerder met hun therapie wat de kans op recidive verhoogt.
De muziektherapie, die in zes sessies aan groepen van twee tot zes deelnemers werd gegeven, duurde een half uur en de aandachtsoefeningen werden moeilijker. Behalve muziekopnamen werden verschillende instrumenten gebruikt. De concentratieoefeningen bestonden bijvoorbeeld uit het tellen van bepaalde klanken in de tekst van een liedje of meespelen met de muziek na een muzikale aanwijzing.
Hoopgevende resultaten
Aan het onderzoek deden 31 patiënten mee. De patiënten werden willekeurig verdeeld over een groep die muziektherapie kreeg en een groep die de standaardbehandeling kreeg. De onderzoeksgroep scoorde vooraf iets beter in het vasthouden van de aandacht dan de controlegroep.
Na correctie voor de betere uitgangspositie scoorde de muziektherapiegroep significant beter dan de controlegroep met het focussen en het volhouden van de aandacht en ook met het verleggen ervan van het ene naar het andere onderwerp.
Omdat het om een kleine onderzoeksgroep gaat, benadrukken de onderzoekers dat hun resultaten voorzichtig geïnterpreteerd moeten worden en vooral tot verder en groter onderzoek moeten leiden. Maar dat neemt niet weg dat de onderzoeksresultaten hoopgevend zijn.
De onderzoeksresultaten staan in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Neuroscience
Bron en uitgebreid artikel op nos.nl
Dit bericht is 3326 keer gelezen.