34% van de mensen met een eetstoornis is 30 jaar of ouder

Facebooktwitterlinkedinmail

13 januari 2020 – Eetstoornissen komen niet alleen bij jonge vrouwen voor, zoals de media je soms doet geloven. Het stereotype beeld van een jong meisje met een eetstoornis gaat lang niet op voor elke cliënt bij Stichting Human Concern – Centrum voor eetstoornissen.

34% van de cliënten die in behandeling zijn bij Human Concern zijn 30 jaar of ouder. Een deel hiervan ontwikkelt pas op latere leeftijd een eetstoornis. Vrouwen lopen bijvoorbeeld een hoger risico wanneer ze in de overgang zitten of een kind krijgen. Een ander deel van de 30-plussers die bij ons in behandeling zijn, heeft al van jongs af aan een eetstoornis maar is hier helaas nog niet eerder voor behandeld, of zonder succes.

Uit Brits onderzoek blijkt dat 1 op de 30 vrouwen met eetstoornis 40 jaar of ouder is. Uit dit onderzoek blijkt dat slechts 27% van alle vrouwen die meededen aan het onderzoek ooit hulp heeft gezocht. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 15,3% van de vrouwen tussen de 40 en de 60 jaar ooit een eetstoornis te hebben gehad, waarvan eetbuistoornis het meeste voorkomt, gevolgd door boulimia nervosa. Dit is veel hoger dan de algemene levensprevalentie die bekend is en ongeveer rond de 5% ligt (Treasure, Claudino, & Zucker, 2010). In Nederland zou het om 88.000 vrouwen gaan die binnen deze categorie vallen.

Stigma
Wanneer het stereotype beeld ontstaat dat iedereen met een eetstoornis een jonge vrouw is, ontstaat er een stigma. Hierdoor zoeken mensen die buiten dat stereotype beeld vallen (in dit geval oudere mensen) minder snel hulp. Voor mannen geldt bijvoorbeeld hetzelfde. Ook zij passen niet in het stereotype beeld van jonge vrouwen met een eetstoornis. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mannen dan ook inderdaad minder vaak hulp zoeken voor hun eetstoornis dan vrouwen (Bohrer, Carroll, Forbush, & Chen, 2017). Omdat mannen terughoudender zijn dan vrouwen in het zoeken van hulp bij hun eetstoornis is het ook zo dat mannen die uiteindelijk toch in behandeling komen vaak al langer met de symptomen lopen. De symptomen zijn daardoor meer ontwikkeld en chronischer geworden, waardoor het kan zijn dat behandeling moeilijker wordt. Daarom is het des te belangrijker dat het stigma op mannen en oudere vrouwen met een eetstoornis verdwijnt.

Behandeling voor eetstoornissen
Human Concern is de grootst gespecialiseerde GGZ-instelling voor mensen met een eetstoornis en heeft behandellocaties in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Zwolle, Nijmegen en Tilburg. De therapeuten, Ervaringsprofessionals®, hebben een ggz-opleiding afgerond en zijn zelf hersteld van een eetstoornis. Deze ervaringsdeskundigheid zetten zij samen met hun vakkennis zorgvuldig en methodisch in tijdens de behandeling.

Bron: Humanconcern.nl

Dit bericht is 3496 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail