Onderzoek slaap en bipolaire stoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

 Slaap, bipolaire stoornis

16 januari 2016 – Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar  de relatie tussen de bipolaire stoornis en het slaappatroon of het dag- en nachtritme.  Zoals bijvoorbeeld naar het verschil tussen man en vrouw .Onlangs is weer een nieuw mooi onderzoek gedaan naar de slaap en bipolaire stoornis.

De Amerikaanse onderzoekers onderzochten 136 bipolaire patienten en 422 van hun familieleden zonder bipolaire stoornis. Veertien dagen werden zij gevolgd met een bewegingsmeter. Veel van de aspecten die zij hebben gemeten zijn erfelijk en verschillende zijn zelfs te koppelen aan een specifiek chromosoom (het erfelijk materiaal).

Er  werden veel verschillen gevonden tussen de bipolaire patienten en hun familieleden zonder de stoornis. In het algemeen kwam het erop neer dat de bipolairen minder actief waren als ze wakker waren. Zij gingen ook later slapen en sliepen langer dan hun niet-bipolaire familieleden.

Al dit soort onderzoeken helpen weer om erachter te komen welke mechanismen nu leiden tot een bipolaire stoornis. Ook kan het misschien leiden tot nieuwe behandelmethoden.
(bron: Pagania et al., Proc. Nat. Acad. Sciences, dec. 2015) (Pdf)

Bron: deltamania.nl

Dit bericht is 5625 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail