Moodfood: wat is het verband tussen voeding en depressie?

Facebooktwitterlinkedinmail

lage-GI-voeding-controle-bloedsuikerspiegel-1

27 juli 2016 – Dat er een relatie bestaat tussen stemmingswisselingen, depressies en overgewicht staat buiten kijf. Nieuw onderzoek moet binnenkort echter gaan uitwijzen welke veranderingen in voeding, leefstijl en gedrag een depressie helpt te voorkomen.

De Vrije Universiteit in Amsterdam slaat de handen ineen met dertien organisaties in negen Europese landen. De Europese Unie stelt negen miljoen euro beschikbaar voor het project met de toepasselijke naam ‘Moodfood’.

In Europa krijgen jaarlijks zo’n 75 miljoen mensen te maken met een depressie. Het gaat om één op de tien vrouwen en één op de vijf mannen. In Nederland stond de teller in 2014 op ruim één miljoen mensen. Bij ons kampen juist meer vrouwen dan mannen met (ernstige) stemmingswisselingen: negen procent tegenover zes procent.

Duizend deelnemers in vier verschillende Europese landen worden onderzocht. Het effect van het slikken van een multivitaminetablet en visoliecapsule wordt vergeleken met leefstijlcoaching.

Onderzoek
De helft van de groep krijgt voedingsadviezen over gezond eten, de andere helft niet. Ook krijgen sommige proefpersonen een pil met omega 3 vetzuren, vitamine D3, vitamine B11 en selenium; anderen krijgen een placebo.

Doel van het grootschalige onderzoek is om te ontdekken of deze methodes kunnen bijdragen aan het verbeteren van de stemming. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting in 2019 gepubliceerd.

Leef jij het liefst verantwoord en wil je jouw gezonde recepten bij de hand houden? Maak dan een account aan bij CookLoveShare.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 6015 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail