Meld je aan voor het leernetwerk Ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in beleid 

Facebooktwitterlinkedinmail

29  juni 2022 – Ben je geïnteresseerd in de vraag hoe je als gemeente beter de verbinding met de inwoner kan maken door de inzet van ervaringskennis  en ervaringsdeskundigheid? Dan is dit leernetwerk mogelijk iets voor jou!  

Gemeenten gaan steeds vaker direct in gesprek met inwoners om te weten hoe beleid in het dagelijkse leven van mensen uitpakt. Als lokale overheid wil je beleid maken dat zo goed mogelijk aansluit bij de leefwereld van inwoners. Het inzetten van ervaringskennis op beleidsniveau helpt om sociale vraagstukken, zoals eenzaamheid, inclusie of armoede en schulden, concreet te definiëren, passender beleid te ontwikkelen en de kwaliteit van beleid en dienstverlening te verbeteren. Het brengt je terug naar de leefwereld van mensen, naar wat werkt voor hen. Naast de meerwaarde voor de menselijke maat, draagt de inzet van ervaringskennis ook bij aan grotere democratische betrokkenheid van inwoners.

Aan de slag met een vraag binnen jouw gemeente
Movisie organiseert dit jaar een leernetwerk Ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in beleid voor gemeenten. In dit leernetwerk leer je meer over wat ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid is en hoe je op basis van ervaringskennis beleid en uitvoering aan kunt passen of nieuw beleid kunt ontwikkelen. Je gaat aan de slag met een urgente vraag die binnen jouw gemeente speelt. Het sociale vraagstuk waar jouw vraag betrekking op heeft, kan van alles zijn, als het maar gaat over het benutten van ervaringskennis van inwoners bij het maken van beleid.

Het leernetwerk start deze zomer. De eerste bijeenkomst plannen we in overleg met de deelnemers.

Wat bieden we?  

  • Je doet in een viertal leer- en reflectiesessies kennis op over het benutten van ervaringskennis van inwoners en het betrekken van ervaringsdeskundigen in het samen opstellen en verbeteren van beleid.
  • Je krijgt uiteraard voldoende ruimte om ook je eigen vraag over het betrekken van de ervaringskennis van inwoners bij het maken van beleid in te brengen.
  • Je wisselt ervaringen uit met andere gemeenten en ervaringsdeskundigen met het samen opstellen en verbeteren van beleid.
  • Je ontwikkelt een eigen aanpak voor het benutten van ervaringskennis van inwoners en het betrekken van ervaringsdeskundigen in het samen opstellen en verbeteren van beleid en gaat er ook direct mee aan de slag in je eigen gemeente.

De gespreksleiders zijn Marc Mulder en Jeroen de Haan-Rissmann. Beiden zijn als senior ervaringsdeskundige werkzaam bij Movisie.  Het leernetwerk wordt verder begeleid door Shahrzad Nourozi en Renske van der Zwet.

Wat vragen we?  

  • Je wilt aan de slag met het benutten van de ervaringskennis van inwoners en het betrekken van ervaringsdeskundigen in beleid in jouw gemeente. Of je bent daar al mee bezig maar wilt hierin een volgende stap/verbeterslag maken.
  • Je neemt deel met zowel een beleidsmedewerker als een leidinggevende. Uit eigen ervaring weten we hoe belangrijk het is dat het thema ervaringsdeskundigheid op verschillende niveaus in de gemeente wordt opgepakt. Wanneer er in jouw gemeente al wordt samengewerkt met een ervaringsdeskundige raden we aan dat hij/zij ook aan het leernetwerk deelneemt.
  • Je bent allebei aanwezig bij de vier leer- en reflectiesessies (duur: 2 tot 4 uur). Je bereidt deze voor en doet ook huiswerkopdrachten. Deelname kost je dus alleen tijd en aandacht, er zijn geen deelnamekosten aan verbonden.

Heb je interesse?  
Neem dan contact op met Renske van der Zwet, dan kijken we samen of dit leernetwerk iets is voor jou!

Bron: movisie.nl 

Dit bericht is 1436 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail