Meer dan een miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

burn-out

17 november 2015 – In Nederland heeft een op zeven werknemers klachten die wijzen op een burn-out. In het onderwijs is dat zelfs meer dan een op de vijf. In de landbouw zijn relatief het minste aantal klachten. Werkstress kost alles bij elkaar 1,8 miljard euro.

Volgens het CBS en TNO voelen die werknemers meer dan een keer per maand zich leeg aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput door het werk of moe bij het opstaan als zij werden geconfronteerd met hun werk.

In het onderwijs heeft ruim 21 procent van de medewerkers burn-out klachten. Dat komt mede door de hoge werklast en doordat werknemers veel emotioneel betrokken zijn bij hun werk. Het percentage klachten dat wijst op een burn-out lig in de landbouw nog altijd op tien procent.

Schermafbeelding 2015-11-17 om 08.47.18

Een op de 7 werknemers heeft burn-outklachten, dat zijn meer dan een miljoen werknemers. Het is daarmee beroepsziekte 1. In het onderwijs komen burn-out klachten het meest voor, daar heeft 1 op de 5 er last van.

‘Mogelijk meer burn-outs door aantrekkende economie’
In 2013 kampte nog een op de acht met een burn-out klachten. Er is dus sprake van een stijging. Het is echter nog te vroeg om van een trend te spreken, zegt Seth van den Bossche van TNO.

”Ik denk dat we in 2014 de eerste tekenen van een aantrekkende economie zien. Dat verklaart een deel van de stijging. Een ander aspect is dat er heel intensief campagne is gevoerd, het zou kunnen dat dat er toe heeft geleid dat werknemers zich eerder realiseren dat ze burn-outklachten hebben. Misschien dat mensen toch onbewust meer nadenken over de verklaring. Maar dit blijft speculatie.”

‘Stress door te weinig autonomie op het werk’
Werkstress komt volgens TNO met name door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten. Jongeren met een flexibel contract krijgen niet eerder burn-out klachten dan jonge werknemers met een vaste aanstelling.

Te weinig autonomie op het werk draait het meest bij aan werkstress, volgens TNO. Dat draagt in 44 procent van de gevallen bij aan stress. 38 procent heeft te maken met te hoge taakeisen en 8 procent met pesten op de werkvloer.

Veel minder klachten bij jongeren en ouderen
Werknemers tussen de 15 en 25 jaar en 65-plussers hebben veel minder last van burn-out klachten. Ze werken vaak in kleine deeltijdbanen, zoals naast een opleiding of een pensioen.

Werkenden tussen de 25 en de 35 jaar hebben relatief het vaakst klachten: 17 procent.

Stress op het werk kost 1,8 miljard
Als gevolg van stress door het werk melden werknemers zich in totaal 7,5 miljoen dagen per jaar ziek. Dat kost 1,8 miljard euro.

Bron: rtlz.nl/ cbs.nl

Dit bericht is 13590 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail