Ministerie VWS: GGZ is in Nederland ongelofelijk hard nodig

Facebooktwitterlinkedinmail

 Unknown

17 november 2015 – Tijdens de algemene ledenvergadering van GGZ Nederland sprak Bas van den Dungen, directeur-generaal van het ministerie van VWS bestuurders van ggz-organisaties toe.

Hij verving minister Schippers die verhinderd was wegens ziekte en gaf namens haar aan dat de ggz enorm hard nodig is in Nederland. Er zijn complimenten van het ministerie van VWS over hoe de sector werkt aan een betere toekomst en kwalitatief goede zorg.

Het ministerie wil de regeldruk waar ggz-organisaties last van hebben aanpakken. Niet door systemen of stelsels te veranderen, maar door problemen praktisch op te lossen, vanuit de patiënt. Het initiatief van de huisartsen, Het Roer Moet Om kan daarbij volgens Van der Dungen ook voor de ggz als voorbeeld gelden. Een zelfde praktische aanpak wil het ministerie ook toepassen bij problemen waarbij patiënten tussen wal en schip dreigen te raken. Als voorbeeld noemde hij de aanpak rond verwarde personen, waarbij allerlei partijen, overheden, politie en zorg, samenwerken.

Patiënten in de ggz zijn niet wezenlijk anders dan patiënten in ziekenhuizen in de ogen van het ministerie. Het is daarom belangrijk dat de ggz gefinancierd wordt vanuit de Zorgverzekeringswet, omdat het patiënten perspectief biedt op herstel en deelname aan de samenleving. Tegelijk is het nodig om praktische oplossingen te vinden als er meerdere domeinen, bijvoorbeeld zowel Zorgverzekeringswet als Wmo, nodig zijn voor zorg aan patiënten.

Hieronder leest u de speech zoals uitgesproken door directeur-generaal Bas van den Dungen van het ministerie van VWS.

Dit bericht is 2921 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail