26 mei 2021 – Mensen die in een kwetsbare situatie zitten, worden vaak niet begrepen of geaccepteerd door mensen die een dergelijke situatie niet kennen. Zo kan er in een wijk weerstand zijn tegen een dak- en thuislozenopvang. Maar ook mensen met wie het inmiddels beter gaat, kampen vaak met onbegrip en stigmatisering rondom hun situatie. Nieuwe, kleinschalige initiatieven door het hele land gaan daar wat aan doen. Van bewustwordingsbijeenkomsten tot een documentaire met bijbehorende talkshows.
Een buurt voor iedereen
Van oogcontact ontwijken tot met een boog om je heen lopen. Het overkomt dak- en thuislozen maar al te vaak. Het is dan lastig – zo niet onmogelijk – om je onderdeel van een wijk te voelen en te werken aan je herstel. Stigma, onbegrip en onwetendheid zijn vaak de boosdoener. In het kader van de aanpak van dak- en thuisloosheid heeft het kabinet 200 miljoen beschikbaar gesteld. Hieruit konden onder andere initiatieven starten voor het tegengaan van stigmatisering van dak- en thuisloze mensen en acceptatie in de wijk. Door heel Nederland starten verschillende kleinschalige initiatieven die de brug zijn tussen dak- en thuislozen en de buurt. Dat gebeurt op verschillende manieren.
Samen met buurtbewoners
Veel initiatieven ontplooien activiteiten in samenwerking met de wijk. Door samen wat te ondernemen, kun je op een positieve manier van meer van elkaars situatie leren. Zo hoopt Samen Verder in Deventer de relatie tussen buurtbewoners en bewoners van De Opvang te verbeteren. SMO Breda zet een ervaringsdeskundige in om de brug te slaan tussen bewoners en ex dak- en thuislozen. Het Leger des Heils in Assen betrekt bewoners bij ‘ontmoetingen in de wijk’: “We ontdekken met elkaar hoe zij, samen met professionals en cliënten en hun netwerk, kunnen meedenken over een goede landing in de wijk van deze nieuwe bewoners. Zodat iedereen zich welkom voelt in de wijk en het voor alle buurtbewoners prettig wonen is.”
Doorbreek het stigma
De projecten zijn erop gericht om onwetendheid en stigma over dak- en thuislozen weg te nemen. Ook bij gemeenten en (zorg)professionals kan er nog veel onwetendheid zijn over mensen in een kwetsbare situatie. Daar heeft Stiching Nimma Media het idee ‘Nijmegen door de ogen van dak- en thuislozen’ op gevonden. Met een documentaire-reeks en bijbehorende talkshow vertellen ze de verhalen van daklozen. “Zij worden in hun kracht gezet doordat ze hun verhaal kunnen vertellen, er naar ze geluisterd wordt en ze kunnen bijdragen aan het doorbreken van het stigma rondom dak- en thuisloosheid. Ze zorgen ervoor dat (toekomstige) hulpverleners een beter beeld en gevoel hebben bij het onderwerp.”
Je eigen kracht
Bij het TINO traject ‘jouw bagage als springplank’ ontdekken 4-8 voormalig dak-of thuisloze jongvolwassenen uit Den Haag en Utrecht dat zij juist door hun ervaringen extra kennis en skills hebben ontwikkeld en hoe zij die in kunnen zetten voor hun eigen toekomst. Ook bij het project ‘Present’ wordt het verhaal van de doelgroep getoond aan de buitenwereld. “Wij gaan voorbij dat stigma en verbeelden en beschrijven hun dromen. Met aandacht, gesprekken, koffie en verhalen en met schitterende fotografie. Daarmee laten we zien hoe mooi en waardig deze mensen zijn, en hoeveel levenskracht zij bezitten.”
Bron: zonmw.nl
Dit bericht is 1962 keer gelezen.