Mannen zijn bijgeloviger dan vrouwen

Facebooktwitterlinkedinmail

21 september 2022 –  Wat doe je als iemand jouw toekomst voorspelt? Uit onderzoek blijkt dat mannen geneigd zijn om meer financiële risico’s te nemen na een positieve toekomstvoorspelling. Bij vrouwen is dit effect veel minder sterk.

Onderzoekers wilden weten hoe bijgeloof het gedrag van mensen kan beïnvloeden, en ze besloten het effect van een toekomstvoorspelling op het gedrag van proefpersonen te onderzoeken. Zij begonnen met twee online onderzoeken, waarin 693 deelnemers een positieve, negatieve of neutrale toekomstvoorspelling ontvingen, over hun leven in het algemeen of over hun financiële succes.

Mannen nemen meer risico
Vervolgens moesten de deelnemers een vragenlijst invullen, waarbij ze moesten aangeven hoezeer ze geneigd waren financiële risico’s te nemen. Vooral mannelijke deelnemers met een positieve toekomstvoorspelling meldden vaker dat ze die risico’s wel durfden te nemen.

Opvallend genoeg gaven de meeste deelnemers aan niet te geloven in een hogere macht, maar bleken ze dus wel bijgelovig. Dit komt overeen met eerder onderzoek, waaruit bleek dat ook mensen die zichzelf niet bijgelovig noemden, dat in de praktijk toch wel waren.

Meer informatie
Het hele artikel is te vinden op de website van het Nederlands Dagblad

Bron: eur.nl

Dit bericht is 1223 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail