Mag gepest kind terugslaan? ‘Van je af bijten hoort ook bij opvoeden’

Facebooktwitterlinkedinmail

30 januari 2018  – Mag jouw kind terugslaan als het wordt gepest? Op school, in ‘pestprotocollen’ en thuis aan de keukentafel is het onderwerp taboe. Maar Robert Visscher, die zelf als kind veel werd gepest, leert zijn zoon dat hij gerust van zich af mag bijten. “Kinderen moeten leren dat ze voor zichzelf mogen opkomen” aldus RTLnieuws.

Bijna een jaar duurde het voordat Visscher (36) het kon opschrijven. Dit weekend verscheen zijn artikel in dagblad Trouw. Hij raakte een gevoelige snaar: de stortvloed aan positieve reacties houdt nu al dagen aan.

De aanleiding, vertelt hij, was de zelfmoord van de 15-jarige Tharukshan uit Heerlen, vorig jaar januari. Pestprotocollen en de tussenkomst van het ‘expertiseteam’ van de gemeente konden de dood van Tharukshan niet verhinderen. “Het gevolg van gemakzucht door iedereen die hem hulp kon bieden”, schreef Tharukshans zus op Facebook.

Ouders zijn machteloos

Het verhaal van Tharukshan raakte hem heel diep, zegt Visscher. “Ook omdat iedereen op de hoogte was van zijn problemen. Er waren gesprekken geweest, daar kwam niets uit, ik las dat in de krant en schrok ervan. Ik dacht: wat mij is overkomen op school, kan toch niet meer in zo’n heftigheid gebeuren? Er zijn tegenwoordig toch pestprotocollen? Scholen besteden er toch veel aandacht aan?”

Het onderwerp begon pas te leven toen hij zijn eigen karakter weerspiegeld zag in dat van zijn nu 6-jarige, oudste zoon. “Hij lijkt erg op mij. Ik was natuurlijk bang dat hij op school gepest zou gaan worden. Wat het nog erger maakt, is dat je als ouders vrij machteloos bent als het er ook echt van komt.”

‘Ga naar de juf!’

Daarom nam hij zich voor het anders aan te pakken dan indertijd zijn eigen ouders. “Die waren allergisch voor geweld. Ze riepen altijd: je moet niets terugdoen! Het is niet zo erg! Ga naar de juf of de meester! Maar dat hielp allemaal niet, merkte ik. Sterker nog: het werkte vaak averechts.”

Zijn zoon hield hij voor dat die van zich mag afbijten als hij door een ander expres wordt geslagen of geschopt. “Misschien is het niet de gangbare manier van opvoeden”, schreef hij in Trouw, “maar ik zou het niet anders willen.” Hij wil zijn zonen (de jongste is 3) weerbaar maken. “Als hun kwaad wordt gedaan, mogen ze zich stevig verweren. Maar uiteraard alleen dan. Zelf beginnen of andere kinderen klieren is verboden.”

Afhankelijk van de leerkracht

Hij weet dat het geen populair standpunt is. “Maar je bent als kind zó afhankelijk van de leerkrachten. Ik had in groep 7 en 8 een juf die geen vinger uitstak, maar ik las laatst oude rapporten terug en daaruit bleek dat ze er wel degelijk van moet hebben geweten. Dan is het des te pijnlijker als iemand niet ingrijpt.”

Zijn zoon boft met een ‘ontzettend leuke’ leerkracht, zegt Visscher. “Die zegt: ik wil absoluut geen gepest in mijn klas, ik let daar heel scherp op. Maar heb je toevallig een meester of een juf die de verantwoordelijkheid ontloopt, dan helpen maatregelen niets. Je kunt zoveel pestprotocollen hebben als je wilt, maar het valt of staat wél met de uitvoering.”

Herkennen van pesten niet altijd even makkelijk

Wat Visscher nu heel scherp ziet, is dat anderen de oorzaak van het pestgedrag graag bij het slachtoffer leggen, en niet bij de pestkoppen. “Maar het is toch echt het probleem van de pesters. En van de juffen en de meesters en de voetbaltrainers en alle andere mensen die het zien gebeuren en niet ingrijpen.”

Alle beetjes helpen

Hij hoopt dat zijn verhaal iets van verandering teweeg kan brengen – alle beetjes helpen. “Ik ben uitgenodigd om op een school te komen praten, een paar leerkrachten hebben me laten weten dat ze mijn artikel willen gebruiken in de klas. Dat vind ik heel waardevol.”

Heb je vragen over pesten?

De plekken waar je terecht kunt met je vragen, staan hier op een rij.

Heb je vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Bron: RTLnieuws.nl

Dit bericht is 2855 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail