25 september 2020 – Volgend jaar start kinder- en jeugdpsychiater in opleiding en gezins- en relatietherapeut Carlijn Welten samen met tien collega’s een nieuw centrum voor kinderpsychiatrie in Haarlem: Het Huis. De voormalig Nederlandse hockey-international wil laten zien dat je bij behandelingen niet alleen naar de patiënt zelf, maar ook naar de omgeving moet kijken. Daarnaast start Carlijn met een podcastserie, zo meldde de Volkskrant.
In de tiendelige podcastserie Hoe de GGZ verandert, geeft Carlijn een overzicht van alle veranderingen die gaande zijn. Met deze podcastserie hoopt ze zo’n 75.000 werknemers in de ggz te inspireren en te motiveren.
Een van de veranderingen in de ggz is de inzet van ervaringsdeskundigen. In de Yes We Can Clinics, worden jongeren behandeld die zijn vastgelopen in de reguliere zorg. Daar maken jongeren onder meer kennis met ervaringsdeskundigen die hun leven weer op de rit hebben gekregen. Dat helpt enorm: Een patiënt van de Herstelacademie, waar alleen maar lotgenoten en ervaringsdeskundigen werken, vertelde Carliijn dat ze daar voor het eerst het gevoel kreeg dat ze goed genoeg was. Dat ze eigenlijk niet hoefde te veranderen.
Carlijn; “In Nederland krijgt één op de tien kinderen te maken met Jeugdzorg of met de geestelijke gezondheidszorg. De meeste kinderen komen daar overigens goed uit. Maar zou het echt zo zijn dat zoveel kinderen specialistische zorg nodig hebben?
Podcast Hoe de GGZ verandert: te beluisteren via www.hoedeggzverandert.nl. De podcast is ook te vinden op Spotify en Apple Podcast, onder Hoe de GGZ verandert. Mensen kunnen op de podcast reageren via het e-mailadres: carlijn@hoedeggzverandert.nl
Bron uitgebreid artikel/ interview : volkskrant.nl
Dit bericht is 5267 keer gelezen.