Zeven tips die helpen bij een depressieve periode

Facebooktwitterlinkedinmail

bipolaire stoornis

21 juli 2016 – De bipolaire stoornis kenmerkt zich door uitersten in stemming en activiteit. In een manie ben je over het algemeen uitbundig en daadkrachtig en in een depressie meestal juist teruggetrokken en passief. Deze stemmingen en wisselingen kunnen grote gevolgen hebben voor degene die het zelf treft maar ook voor zijn of haar omgeving (familie, vrienden of collega’s).

De depressieve symptomen zorgen ervoor dat je geen zin meer hebt in activiteiten die je normaal leuk vind en het is zwaar om de dag door te komen. Maar er zijn manieren om de negatieve effecten van een depressieve periode tegen te gaan.

Hier volgen 7 tips om je stemming te verbeteren tijdens een depressieve periode

1. Hou vast aan een gezonde routine
Als je je depressief voelt is het makkelijk om in slechte gewoonte te vervallen.  Je hebt geen zin om te eten, zelf niet als je hongerig bent en je eet veel ook wanneer je al helemaal vol zit.  Ook met slapen wil het nog wel eens zo zijn dat je of te weinig of te veel slaapt.

Ongezond eten en slapen kunnen je depressieve symptomen erger maken. Probeer een dagelijks routine vast te houden . Eet op vaste tijde, eet meer groente, ga op vaste tijden naar bed en sta elke dag dezelfde tijd op. Probeer zeven tot negen uur te slapen elke dag.

2. Breng structuur aan in je dag
Behalve een routine aanbrengen in je eet- en slaappatroon, kun je ook je andere activiteiten gedurende de dag structureren.  Het kan helpen om een dagelijkse lijst met taken te maken en deze af te werken. Je  kunt ook een agenda gebruiken waarin je opschrijft wat je die dag gaat doen.

Als je dit doet zorg dan wel dat er ook tijd is om te rusten of te relaxen. Als je teveel bezig bent op een dag kan dit ook tot frustraties en depressieve gevoelen leiden.

3. Wees niet bang
Als je niet in een depressieve periode zit vind je het leuk om bijvoorbeeld te lezen of te koken.  Wanneer je je depressief voelt kun je je zelf daar niet toe zetten. Ondanks het gebrek aan energie is het belangrijk om toch de dingen te doen die je normaliter leuk vindt.

4. Blijf actief
Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde activiteiten kan helpen om depressieve gevoelens te verminderen.  Dat zijn met name buitenactiviteiten als wandelen, hardlopen of fietsen.  Dit hoeft niet heel fanatiek. Drie of vier keer per week tussen de 30 en 40 minuten bewegen is voldoende.

5. Isoleer jezelf niet
Wanneer je depressief bent ben je geneigd om sociale situaties te vermijden.   Ook al voel je je alleen, het is belangrijk om jezelf niet te isoleren.  Alleen zijn kan leiden tot meer depressieve gevoelens.

Ga naar de sportclub, spreek af met vrienden of familie, bel ze regelmatig. Met de steun van vrienden en kennissen voel je je zekerder.

6. Ontdek nieuwe manieren om te ontstressen
Nieuwe dingen proberen is het laatste wat je wilt als je in een depressieve periode zit.  Maar het kan je symptomen wel verminderen. Als je bijvoorbeeld nog nooit een massage hebt gehad zou je een afspraak moeten maken bij een welles centrum. Zo zou je ook juist nu kunnen starten met yoga of meditatie. Het zijn activiteiten warvan bekend is dat zij ontspannend werken. Hierdoor kun je makkelijk omgaan met de stress.

7. Ga naar een lotgenotengroep
Lotgenotencontact kan helpen. Ontmoet andere mensen die in een vergelijkbare situatie zitten en wissel ervaringen uit. Je kunt je behandelaar vragen naar lotengenotengroepen in de omgeving. Of zoek online naar de mogelijkheden in jouw buurt.

Lotgenotencontact

Of kijk op een lotgenotenforum

Een depressieve periode doormaken kan erg zwaar zijn maar onthou dat er manieren zijn om de klachten te verminderen.  Aarzel echter niet om contact op te nemen met je behandelaar of huisarts wanneer je hulp nodig hebt.

Bron: corespirit.com / vmdb.nl

Dit bericht is 12910 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail