Luchtvervuiling zou kans op autisme bij kinderen vergroten

Facebooktwitterlinkedinmail

30 november 2018 – Onderzoek onder Chinese kinderen suggereert dat luchtvervuiling de kans op het autisme spectrum syndroom (ASS) vergroot, zo meldt de populair-wetenschappelijke nieuwssite scientias.nl

Dat blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in Environment International. Zo vonden de onderzoekers dat blootstelling aan vervuilde lucht het risico bij kinderen op het ontwikkelen van ASS tot wel 78 procent verhoogt. “De oorzaken van autisme zijn complex en nog niet volledig begrepen, maar milieufactoren worden steeds meer erkend naast genetische, en andere factoren,” zegt onderzoeker Yuming Guo.

Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd met kinderen tot drie jaar oud afkomstig uit Shanghai. Over een periode van negen jaar werden er 124 kinderen met autisme, en 1240 zonder autisme onderzocht. “De ontwikkelende hersenen van jonge kinderen zijn gevoeliger voor de blootstelling aan schadelijke stoffen uit het milieu,” zegt Guo. “Verschillende onderzoeken suggereren dat dit de hersenfunctie en het immuunsysteem zou kunnen beïnvloeden. Deze effecten zouden de sterke link tussen blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen en ASS kunnen verklaren, maar verder onderzoek is nodig om dit in breder verband te onderzoeken.”

Gezondheidsproblemen
Dat het inademen van vervuilde lucht leidt tot verschillende gezondheidsproblemen is op zichzelf niets nieuws. Zo blijkt dat luchtvervuiling naar schatting van het WHO wereldwijd zo’n 4,2 miljoen doden per jaar telt. Zelfs in Australië, waar de concentraties doorgaans wat lager zijn, veroorzaakt vieze lucht door verbranding van fossiele brandstoffen en industriële processen ongeveer 3000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar. Uit eerdere studies blijkt daarnaast dat zelfs de blootstelling aan kleine hoeveelheden fijne deeltjes al in verband worden gebracht met vroeggeboorten, leerachterstanden en hartaandoeningen.

Bron en gehele artikel: scientias.nl

Dit bericht is 2767 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail