TV-serie #jesuisdepri winnaar MIND Antonie Kamerling Award 2018

Facebooktwitterlinkedinmail

30 november 2018 – De TV-serie #jesuisdepri van KRO-NCRV is de winnaar van de tweede editie van de MIND Antonie Kamerling Award. Het Nederlands publiek vond dat deze serie het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan openheid over psychische problemen. De 5 jongeren uit de serie, fotografe Rosemary Dekker, de makers en presentator Jan Kooijman kregen de award tijdens een Open MIND Diner in Amersfoort overhandigd door de winnaar van vorig jaar, psychiater Menno Oosterhoff. Meer dan 5.500 mensen hebben hun stem uitgebracht.

Met de MIND Antonie Kamerling Award vraagt MIND aandacht voor het (levens!)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen. De drie genomineerden zijn gekozen door een team van 7 adviseurs. De uiteindelijke winnaar werd bepaald door het Nederlands publiek. #jesuisdepri kreeg 39% van de stemmen, de TV-serie True Selfie 33% en de documentaire Alicia 28%.

Depressie onder jongeren bespreekbaar maken
In de KRO-NCRV serie #jesuisdepri volgt Jan Kooijman 5 jongeren die depressief zijn of zijn geweest. Zij vertellen openhartig over de oorzaken van hun ziekte, het intense gevoel van ongelukkig zijn, de angst voor of het verlangen naar suïcide en de worsteling om uit hun depressie te komen. De serie wil depressie onder jongeren bespreekbaar maken en meer begrip creëren voor jongeren die aan deze ziekte lijden.

MIND Antonie Kamerling Award adviseur Iris Peelen: “Ik was erg onder de indruk van dit programma. Ik vind het mooi hoe verschillende mensen die in diverse fases van hun herstelproces zitten, zijn geïnterviewd. Juist de variatie hierin laat zien dat depressie vele gezichten kent, en dat het een sluipmoordenaar is. Een duistere deken die over je heen valt en ervoor zorgt dat je geen kant meer op kunt. De deelnemers zijn neergezet als hele krachtige mensen, die ondanks alles ook hoop uitstralen, en op pijnlijke wijze laten zien wat depressie doet en is.”

MIND-directeur Marjan ter Avest: “Anne, Elwin, Eleanor, Jynthe en Maaike en fotografe Rosemary Dekker hebben zich in de serie kwetsbaar opgesteld door hun verhaal over hun depressie open en eerlijk te vertellen. Hiermee hebben ze hopelijk veel jongeren gestimuleerd om ook open te zijn over hun psychische klachten. Ik vind overigens dat alle genomineerden erin geslaagd zijn om meer aandacht te vragen voor psychische problemen, zowel met hun uiting als in de media.”

De MIND Antonie Kamerling Award kwam tot stand na overleg met Isa Hoes en de familie van Antonie. Zij dragen het initiatief een warm hart toe. Psychiater Menno Oosterhoff was in 2017 de eerste winnaar, met zijn boek Vals Alarm.

Bekijk hier de aflevering van# jesuisdepri over Wlwin die 9 jaar vocht tegen depressie

Meer #jesuisdepri op youtube >>

Of kijk hier de afleveringen en de aftertalk terug >>

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 3274 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail