Verzwaarde dekens tegen slapeloosheid bij psychiatrische patiënten

Facebooktwitterlinkedinmail

2 januari 2021 –  Verzwaarde dekens zijn een veilige en effectieve interventie bij de behandeling van slapeloosheid, volgens Zweedse onderzoekers. Zij ontdekten dat bij patiënten met psychiatrische aandoeningen de slaap verbeterde en dat zij zich overdag minder slaperig voelden wanneer ze onder een verzwaarde deken sliepen.

Resultaten van de gerandomiseerde, gecontroleerde studie tonen aan dat deelnemers die gedurende vier weken de verzwaarde deken  gebruikten, een significant verminderde slapeloosheid, beter slaaponderhoud, een hoger activiteitenniveau overdag en verminderde symptomen van vermoeidheid, depressie en angst rapporteerden.

Deelnemers aan de verzwaarde dekengroep hadden bijna 26 keer meer kans op een afname van 50% of meer in hun ernst van slapeloosheid in vergelijking met de controlegroep, en ze hadden bijna 20 keer meer kans op remissie van hun slapeloosheid. De positieve resultaten bleven ook tijdens een open follow-upfase van 12 maanden van het onderzoek zichtbaar. “Een mogelijke verklaring voor het kalmerende en slaapbevorderende effect is de druk die de verzwaarde deken uitoefent op verschillende punten van het lichaam, waardoor het gevoel van aanraking wordt gestimuleerd, vergelijkbaar met acupressuur en massage”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Mats Alder, psychiater op de afdeling klinische neurowetenschappen van het Karolinska Institutet in Stockholm, Zweden.

“Er zijn aanwijzingen dat de drukstimulatie wordt beschouwd als de oorzaak van het kalmerende effect.” Het onderzoek is gepubliceerd in  de Journal of Clinical Sleep Medicine. Bij het onderzoek waren 120 volwassenen (68% vrouwen, 32% mannen) betrokken bij wie eerder klinische slapeloosheid en een gelijktijdig optredende psychiatrische stoornis waren vastgesteld: depressieve stoornis, bipolaire stoornis, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit of gegeneraliseerde angststoornis. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 40 jaar.

Deelnemers werden gerandomiseerd om vier weken thuis te slapen met ofwel een verzwaarde deken of een controledeken. Deelnemers die waren toegewezen aan de groep met verzwaarde deken probeerden een deken van 8 kilogram (ongeveer 17,6 pond) in de kliniek. Tien deelnemers vonden het te zwaar en kregen in plaats daarvan een deken van 6 kilogram (ongeveer 13,2 pond). Deelnemers aan de controlegroep sliepen met een lichte deken van 1,5 kilo. Verandering in de ernst van slapeloosheid, het primaire resultaat, werd geëvalueerd met behulp van de Insomnia Severity Index. Polsactigrafie werd gebruikt om slaap- en dagactiviteitsniveaus te schatten. Bijna 60% van de verzwaarde dekengebruikers had een positieve respons met een afname van 50% of meer in hun ISI-score vanaf de basislijn tot het eindpunt van vier weken, vergeleken met 5,4% van de controlegroep. Remissie, een score van zeven of minder op de ISI-schaal, was 42,2% in de verzwaarde dekengroep, vergeleken met 3,6% in de controlegroep.

Na de eerste studie van vier weken hadden alle deelnemers de mogelijkheid om de verzwaarde deken te gebruiken voor een follow-upfase van 12 maanden. Ze testten vier verschillende verzwaarde dekens: twee kettingdekens (6 kilogram en 8 kilogram) en twee boldekens (6,5 kilogram en 7 kilogram). Na de test mochten ze vrij de deken kiezen die ze verkozen, waarbij de meesten een zwaardere deken kozen. Slechts één deelnemer stopte met het onderzoek vanwege angstgevoelens bij het gebruik van de deken. Deelnemers die overstapten van de controledeken naar een verzwaarde deken ondervonden een vergelijkbaar effect als patiënten die de verzwaarde deken aanvankelijk gebruikten.

“Ik was verrast door het grote effect op slapeloosheid door de verzwaarde deken en blij met de vermindering van zowel angst als depressie”, zei Adler.

Bron: sciencedaily.com

Dit bericht is 11600 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail