Lady Gaga, Springsteen en Iniesta open over hun depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

lady gaga, depressie

14 september 2016 – Steeds meer bekende personen komen openlijk uit over de periodes dat zij kampten met een depressie. Recent spraken zangeres Lady Gaga, zanger Bruce Springsteen en voetballer Andres Iniesta over hun strijd tegen depressieve gevoelens.

 Lady Gaga heeft een harde strijd gevoerd tegen een depressie. De zangeres zegt in een interview met The Mirror dat ze er echt de tijd voor moest nemen om weer zichzelf te worden.

De dertigjarige Lady Gaga bracht al enige tijd geen nieuwe muziek uit, maar daar had ze naar eigen zeggen zo haar redenen voor. “Ik had een moment nodig om stabiliteit in mijn leven te brengen”, zegt de zangeres. “Ik weet eigenlijk niets meer van het begin van mijn carriere, zo snel ging het. Het is alsof ik ben getraumatiseerd.”

In haar strijd tegen de depressie nam ze ook de nodige medicijnen. “Ik zeg niet dat ik mij goed voelde door de medicijnen. Ik moedig ook niemand aan om anti-depressiva te slikken”, voegt ze eraan toe. “Ik ben er openlijk voor uitgekomen dat ik streed tegen een depressie en ik hoop daarmee dat het taboe erop een beetje verdwijnt.”

SPRINGSTEEN,depressie

Bruce Springsteen beschrijft in zijn nieuwe autobiografie ‘Born To Run’   hoe hij ten tijde van het album ‘Wrecking Ball’ in 2012 met een depressie kampte. Op dat album staat ook het nummer ‘This Depression’.

,,Ik was tussen mijn 60ste en 62ste verpletterd. Daarna ging het een jaar goed, maar ik ging weer onderuit van mijn 63ste tot mijn 64ste”, schrijft Springsteen.

In het interview naar aanleiding van de release van zijn autobiografie geeft Springsteen aan dat hij bang is dat hij het pad van zijn vader Doug opgaat. ,,Je kent de parameters van de ziekte niet. Kan ik zo ziek worden dat ik meer op mijn vader ga lijken dan ik voor mogelijk hield?”

In zijn memoires schrijft Springsteen dat zijn vader familieleden had met zware mentale problemen waaronder agoraphobia of pleinvrees. Die werden echter nooit gediagnosticeerd of besproken.

Iniesta, depressie

Voetballers zijn stoer en verdienen veel geld met het spelen van een spelletje dat ze leuk vinden. Maar er zit ook een donkere kant aan het bestaan van een voetballer. Een depressie ligt achter iedere doelpaal, een taboe-onderwerp in de kleedkamers. Barcelona-ster Andrès Iniesta gaf het goede voorbeeld. 

“Het voelde alsof niets goed was,” vertelt Andès Iniesta in zijn deze week gepubliceerde autobiografie. De voetbalster van Barcelona geeft in De Artiest aan jarenlang met angsten te hebben rondgelopen. Wist u dat hij op het dieptepunt van zijn mentale problemen zat toen hij in die 116e minuut in Johannesburg Maarten Stekelenburg verschalkte? Wij zagen een groot triomfator, terwijl de bleke Spanjaard zichzelf allesbehalve als zodanig beschouwde.

Dani Jarque
Niemand in Nederland zag dat het witte ondershirt dat Iniesta na zijn winnende doelpunt in de WK-finale van 2010 toonde was beschreven met een blauwe vilstift. Dani Jarque, siempre con nos otros, is er te lezen wanneer je de foto’s – voor veel Nederlanders zijn de beelden van de knal van Iniesta waarschijnlijk nog te zwaar – opzoekt. Dani Jarque was een van Iniesta’s beste vrienden en aanvoerder van Espanyol. Hij stierf een jaar voor de WK-finale na een hartaanval tijdens een trainingskamp van zijn club in Italië.

Het overlijden van zijn vriend luidde een donkere periode in. Een vrije val, zoals de ster van Barcelona het zelf beschrijft in een interview met The GuardianHij beschrijft zichzelf als ‘kwetsbaar en angstig’ tijdens het seizoen 2009/10. “Maar ik dacht nooit: ik geef op. Ik zocht vlucht in de mensen om me en het voetbal,” vertelt hij.

Volgens onderzoek van spelersvakbond FIFPro kampen voetballers sneller met depressiesymptomen dan hun toeschouwers in de tribunes. Uit een rondgang langs 826 spelers en oud-voetballers bleek 38 procent van de huidige en 35 procent van de voormalige ondervraagde voetballers te kampen met depressies.

Het wordt tijd om het stigma te doorbreken. Lady Gaga, Bruce Springsteen en Iniesta praten openlijk over hun depressieve periodes. Wie volgt?

Bronnen: telegraaf.nl/hpdetijd.nl/bndestem.nl

 

Dit bericht is 7032 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail