“Wanneer psychische problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd, is de kans groter dat een negatieve spiraal wordt voorkomen en een lang traject in de ggz wellicht vermeden.” (Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND)
Tijdens de #openup-week vertellen diverse jongeren hun verhaal. Op beeld praten Carolien en Tijmen samen over hun depressie, 3FM-DJ Herman Hofman maakt een wandeling met Nick, die een angststoornis heeft en Laura praat samen met een vriend over haar persoonlijkheids- en eetstoornis. Bij Wijnand (tussen 14:00 en 16:00 uur op NPO 3FM) vertellen deze openuppers over de muziek die hen kracht geeft.
Op 3fm.nl vertelt MIND/Korrelatie-psycholoog Jean-Pierre van de Ven waarom het goed is om te openuppen, worden tips gegeven hoe je het beste naar buiten kunt treden en komen nog meer openuppers aan het woord, zoals Karo, die kampt met een complexe posttraumatische-stressstoornis.
“Mensen denken vast dat ik een aansteller ben”
43% van de Nederlandse jongeren ervaart psychische klachten. Dat blijkt uit het onderzoek van onderzoeksbureau Newcom. 80% van deze jongeren ervaart hun klachten – zoals slecht slapen, piekeren en angstklachten – al langer dan 2 maanden.
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 37% van de jongeren die langer dan twee maanden psychische klachten ervaren hier niet open over is. Ze kozen redenen als: “Mensen denken vast dat ik een aansteller ben”, “Ik ben bang dat mensen me anders gaan benaderen” en “Ik kan bij niemand terecht.”
Taboe doorbreken
De #openup-week, die plaatsvindt van 1 t/m 3 mei, is een initiatief van MIND en 3FM Tussenuur, het jongerenplatform van omroep Human voor NPO 3FM. De jongerenzender vindt het belangrijk dat jongeren praten over psychische problemen, niet alleen om het taboe hierover te doorbreken maar ook om klachten in een eerder te signaleren en te behandelen.
Bron; persbericht
Dit bericht is 4298 keer gelezen.