Kleurjeleven.nl opnieuw erkend als effectief op hoogste niveau

Facebooktwitterlinkedinmail

6 maart 2017 – Kleurjeleven.nl  is een e-mental health programma voor volwassenen om zelfstandig depressieve klachten aan te pakken. Bij een nieuwe beoordeling door het Centrum Gezond Leven van het RIVM bleef het door het Trimbos-instituut ontwikkelde programma staan op het hoogste niveau: effectief met sterke aanwijzingen. 

Kleurjeleven.nl bestaat uit acht lessen en een opfrisles na twaalf weken. De lessen kunnen zelfstandig via het internet worden gevolgd en bevatten schriftelijke en gesproken informatie, korte films van drie voorbeeldcursisten, animaties en opdrachten. De cliënt krijgt bijvoorbeeld lessen over ontspannen, minder piekeren en constructief denken. Het programma is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.

Bewezen effectief

Uit meerdere onderzoeken blijkt de effectiviteit van Kleurjeleven.nl. Het e-mental health programma is vergeleken onder volwassen met andere online programma’s en wachtlijstcontrolegroepen. In alle gevallen bleek Kleurjeleven.nl net zo effectief in het verminderen van depressieve klachten als het andere programma, en in twee onderzoeken ook effectiever dan de wachtlijst controlegroep. Vier internationale meta-analyses over online programma’s en depressie ondersteunen de positieve bevindingen.

Praktijk

Kleurjeleven.nl helpt mensen dus om depressieve klachten te verminderen. Maar vinden deze onderzoeksresultaten ook hun weg naar de praktijk? Ja, Kleurjeleven.nl wordt actief aangeboden als zelfhulptool maar ook via het blended aanbod in de huisartsenzorg en generalistische basis GGZ. In de huisartsenpraktijk wordt het programma steeds vaker aangeboden onder begeleiding van een praktijkondersteuner GGZ. Hiermee beschikt de huisarts over een effectief, efficiënt en laagdrempelig behandelinstrument voor een grote groep patiënten. Blijvende aandacht voor implementatie van e-mental health programma’s blijft echter nodig vanuit overheid, zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

De beoordeling van Kleurjeleven.nl is te vinden op de website van het Loket gezond leven.

Het Trimbos-instituut heeft Kleurjeleven.nl  ontwikkeld. Het programma wordt aangeboden via New Health Collective.

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 3290 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail