Zelfhulpprogramma werkt beter als professional doorverwijst

Facebooktwitterlinkedinmail

6 maart 2017 – Een online zelfhulpprogramma bij depressieve klachten is effectiever als de professional doorverwijst. Dat blijkt uit het onderzoek naar de interventie ‘Kleur je leven’ van het Trimbos-instituut in opdracht van ZonMw.

Het merendeel van patiënten met depressieve klachten start met een e-health programma, als een betrouwbare en laagdrempelige professional hen adviseert en begeleidt. Dat kan bijvoorbeeld een Praktijkondersteuner huisarts – Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) zijn.

Verbetering

Bij patiënten, die bij de start behoorlijk ernstige depressieve klachten hadden, trad een forse verbetering op. Opvallend is dat ook patiënten met een lagere opleiding worden bereikt. Verbeterpunten zijn de gebruiksvriendelijkheid van het programma en het stimuleren dat meer patiënten het volledige programma doorlopen voor meer effect.

Toolkit voor de huisartsenpraktijk

Mede op basis van ervaringen uit dit project heeft het Trimbos-instituut de toolkit ‘E-mental health in de huisartsenpraktijk’ ontwikkeld. Naast een overzicht van het aanbod op het gebied van angst, depressie en alcoholproblematiek, bevat de toolkit antwoord op de meeste gestelde vragen in de huisartsenpraktijk.

Meer informatie

Bron: zonmw.nl

Dit bericht is 3122 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail